UE investeste in fotonica. Tinta: viteze foarte mari, de peste 1 gigabit pe secunda pentru consumatorii casnici
Se lanseaza treisprezece proiecte de cercetare in domeniul fotonicii vizand retelele de banda larga de mare viteza bazate pe fibra, cu scopul dezvoltarii de tehnologii care sa permita atingerea unor viteze foarte mari, de peste 1 gigabit pe secunda, pentru conexiunile destinate utilizatorilor casnici. Proiectele au fost selectate in comun, in 2010, de Comisia Europeana, Austria, Germania, Polonia, Regatul Unit si Israel, care contribuie impreuna cu o suma totala de 22,3 milioane de euro la finantarea acestora. Proiectele de cercetare se vor desfasura pe o perioada cuprinsa intre doi si trei ani
Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitala, a declarat in legatura cu acest subiect: "Ma bucura foarte mult amploarea pe care o ia cercetarea in tehnologii care vor permite asigurarea unor conexiuni la internet foarte rapide pentru 500 de milioane de europeni – atat acasa, cat si la birou”.
Toate proiectele de cercetare se concentreaza pe gasirea de solutii prin care componentele (de exemplu, statii de emisie-receptie, amplificatoare si routere) si sistemele IT pot asigura viteze de 1 gigabit pe secunda si chiar mai mari pentru abonatii casnici, reducand in acelasi timp costurile operationale pentru conexiunile in banda larga foarte rapide, potrivit site-ului reprezentantei CE la Bucuresti. Comisia contribuie cu o treime la finantarea proiectelor, in vreme ce agentiile nationale de finantare acopera restul.
Exemple de proiecte
Proiectul ADDONAS are ca scop sa imbunatateasca nivelul calitativ al transmisiilor de continut video mobil si al aplicatiilor in timp real, cum ar fi cloud computing, prin optimizarea tehnologiei de comutare pentru circuitele de banda larga de viteza foarte mare. Aceasta ar permite ca datele sa ajunga doar acolo unde este necesar, eliminand astfel aglomerarea traficului, care poate afecta performantele routerelor.
In acelasi timp, tehnologia in discutie are ca scop reducerea cu peste 50% a facturii totale pentru energie a operatorilor si a utilizatorilor. Pentru a permite transmisii de date cu viteza foarte mare, proiectul ALOHA vizeaza cresterea capacitatii de transmisie a semiconductorilor de banda larga (adica, laserele optice). Scopul este atingerea unor viteze de transmisie a datelor de pana la 10 gigabiti pe secunda si chiar mai mult, precum si accelerarea intrarii pe piata, pe scara larga, a componentelor de laser cu viteza superioara.
Proiectul TUCAN isi propune dezvoltarea unei tehnologii de emisie-receptie reglabile la pret redus (adica, lasere a caror lungime de unda in exploatare poate fi modificata), care sa permita atingerea obiectivelor de cost legate de accesul la retea, mentinand in acelasi timp un nivel ridicat al performantelor si reducand consumul de energie. Retelele actuale sunt proiectate pentru lasere cu lungime de unda fixa la un nivel al costului de sub 10 euro per laser, insa acestea nu sunt proiectate pentru a transporta volume mari de date (1 - 10 gigabiti pe secunda) pentru fiecare client, asa cum ar fi necesar intr-o retea cu acces foarte rapid.
Proiectul SEPIANet are in vedere dezvoltarea de componente, module si subsisteme optice care sa permita fabricarea de dispozitive de acces bazate pe o tehnologie de circuit electro-optic imprimat incorporat, care ar reduce semnificativ consumul de energie si ar creste eficienta energetica si latimea de banda. Acest lucru nu este posibil in sistemele actuale de retele de acces bazate pe cupru.
de Ionut Baias
Comentarii