În prima fază de dezvoltare, proiectul laserului a necesitat 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) au provenit din fonduri europene.

Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în sudul Bucureștiului. Astfel, peste 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională sunt alocate continuării lucrărilor începute în 2013. ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate „Extreme Light Infrastructure” (ELI), derulat în România, Cehia și Ungaria.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: „ELI este un simbol pentru Europa, fiind prima investiție a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre, un produs al excelenței europene care redesenează frontierele cunoașterii prin utilizarea tehnologiei de înalt nivel”.

A doua etapă a proiectului ELI-NP de la Măgurele este cofinanțată prin Programul Operațional „Competitivitate” 2014-2020 și presupune finalizarea, până în 2018, a lucrărilor de construcție, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare științifică, între care un sistem laser de mare putere și un sistem de raze gamma.

La începutul lunii februarie anul curent, comisarul european Corina Crețu a aprobat prima fază a proiectului laserului de la Măgurele, ce este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare 2007-2013. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază este de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regională.

ELI este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit de România, Cehia și Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri.

Proiectul din România, ELI-NP, reprezintă al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere. În aprilie 2011, Comisia a aprobat o finanțare în valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, în Cehia.