Comisia Europeană a cerut Ungariei să reformeze legislația privind achizițiile publice pentru a combate frauda sistemică înainte de a primi fondurile din planul de redresare, arată un document intern consultat de Reuters.

Executivul european le-a comunicat deja mai multor state membre că trebuie să-mi îmbunătățească propunerile pentru cheltuirea fondurilor care le revin din planul de redresare post-COVID în valoare totală de 750 de miliarde de euro.

În cazul Ungariei, Comisia Europeană cere schimbarea legislației privind achizițiile publice: "Concurența în cadrul achizițiilor publice este insuficientă în practică", se arată în documentul consultat de Reuters. E vorba de "nereguli sistemice" care "au dus la cea mai mare corecție financiară din istoria fondurilor structurale (din UE) în 2019".

Budapesta urmează să primească aproape 6,3 miliarde de euro din fondurile de redresare. 

Un raport al OLAF din 2020 arată că, în perioada 2015-2019, în Ungaria au avut loc nereguli în cheltuirea a circa 4% din fondurile europene. Media europeană e de 0,36%. Slovacia, a doua în acest clasament negativ, a înregistrat cheltuieli incorecte în valoare de 0,53%.