Ministerul Fondurilor Europene a transmis raspunsuri la solicitarea EurActiv de a furniza explicatii legate de conditiile de accesare a fondurilor UE pentru IMM prin POS CCE, linie de finantare deschisa, in acest moment. Consultantii si beneficiarii au semnalat modificarea conditiilor in timpul sesiunii de depunere a proiectelor. "Nu au fost operate modificari, au fost corelate documentele", este mesajul principal al MFE. Citeste raspunsul integral.

Practic, din raspuns reiese ca documentele finale pentru aceasta linie de finantare (doua Ordine de ministru) au fost publicate in Monitorul Oficial in 22, respectiv 24 octombrie, pe cand varianta existenta pe site a Ghidului solicitantului era una mai veche. Functionarii Autoritatii de Management nu au observat ca Ghidul nu continea informatii actualizate decat dupa lansarea sesiunii de depunere a proiectelor. In plus, MFE sustine ca la data de 27.10 a fost publicat Ghidul in varianta corecta, pe cand consultantii si beneficiarii sustin ca acesta a fost inlocuit cu cateva zile mai tarziu.

Raspunsul Ministerului Fondurilor Europene, aici

Textul publicat in 10.11.2014:

Micsorarea sumei maxime a finantarii nerambursabile, in timpul sesiunii de depunere a proiectelor, fara a fi anuntata public - o alta problema sesizata de consultantii si firmele care depun proiecte in aceasta perioada prin Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice. Dupa publicarea de catre EurActiv a articolului Consultant fonduri europene: “Imoral si ilegal – Autoritatea de Management POS CCE a introdus o restrictie in timpul depunerii proiectelor” consultantii au semnalat o alta problema: "S-a redus valoarea ajutorului nerambursabil pentru IMM de la 1,5 mil euro la 1 mil euro. S-a modificat Ghidul Solicitantului si s-a modificat si anuntul de incepere a sesiunii publicate in 23 octombrie FARA NICI O NOTIFICARE".

I.M.