Un raport PageFair-Adobe face o statistică a utilizatorilor de internet (browsere) care blochează reclamele online. Acest număr crește constant, raportul arată o creștere de 41% în trimestrul doi din 2015 față de același trimestru al anului trecut.

Noul sistem de operare pentru iPhone și iPad, iOS 9, permite blocarea reclamelor online și pentru dispozitivele mobile.

Raportul arată că numarul utilizatorilor de software de tip ad block a crescut de la 21 milioane la nivel internațional în ianuarie 2010 la 198 milioane în iunie 2015. În SUA numărul utilizatorilor de astfel de software a crescut cu 48% în ultimul an, ajungând la 45 de milioane de utilizatori lunari activi în al doilea trimestru din 2015, iar în Europa cu 35%, o creștere explozivă având loc în Marea Britanie: 82% în ultimul an.

România a avut o creștere de 18%, depășind astfel 2 milioane de utilizatori.

Grecia este țara europeană cu cea mai mare rată de utilizare ad block - 37,5% (o creștere față de anul trecut cu 36,7%), iar cea mai mică uilizare o găsim în Slovacia - 8,9%.

Totuși, cei 198 de milioane de utilizatori lunari activi înregistrați în al doilea trimestru din 2015 reprezintă doar 6% din utilizatorii online la nivel internațional.

Raportul indică faptul că prin blocarea reclamelor online, utilizatorii de internet afectează considerabil veniturile furnizorilor de conținut de orice tip - de la servicii legale, la educație și jocuri. În raport se estimează că în 2016 costul global al blocării reclamelor se va ridica la 41,4 miliarde de dolari, respectiv dublu față de nivelul actual de 21 de miliarde estimate pentru 2015. Acest cuantum reprezintă 14% din cheltuielile globale de publicitate.

Autorii raportului preconizează că aceste evolutii "au puterea de a pune sub semnul întrebării viabilitatea web-ului ca platformă de distribuție de conținut gratuit, susținut prin publicitate".

*PageFair, compania care a elaborat acest raport împreună cu Adobe, oferă servicii care ar ajuta furnizorii de conținut să evite efectele programelor de tip ad block.

Raportul integral poate fi citit aici.