Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și omologul ucrainean, Mykhailo Fedorov, au semnat Acordul privind dezvoltarea comunicațiilor electronice și cooperarea în domeniile digitalizării și protecției cibernetice.

Acordul urmărește dezvoltarea relațiilor puternice dintre cele două state în sfera digitalizării și a securității cibernetice, precum și extinderea cooperării dintre România și Ucraina. 

„Prin Acordul semnat cu omologul ucrainean, România își întărește poziția de hub regional pentru tehnologii emergente și securitate cibernetică. Punem astfel bazele unui mecanism prin care Uniunea Europeană va finanța proiecte concrete de transfer tehnologic și de cunoștințe către Ucraina, proiecte în care România va fi lider de parteneriat”, a declarat Bogdan Ivan.

Acordul asigură fundamentul unei colaborări strânse și concrete a instituțiilor cu atribuții în ce privește infrastructura IT&C, digitalizarea și securitatea cibernetică din cele două țări.

Principalele direcții de acțiune vizează:

- creșterea rezilienței și a protecției infrastructurii digitale din Ucraina și România;

consolidarea nivelului de protecție cibernetică a rețelelor și infrastructurilor naționale ale Ucrainei și României;

- dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice;

- schimbul de experiență în ceea ce privește formarea de politici în domeniul comunicațiilor electronice și al tehnologiilor emergente.