AI: Cercetătorii avertizează asupra pierderii controlului

Politicieni de top și reprezentanți ai companiilor IT se întâlnesc la Paris pentru a discuta despre utilizarea AI. La începutul summit-ului, aproape 100 de cercetători au cerut o reglementare guvernamentală mai puternică a noii tehnologii.
În ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), aproximativ 100 de cercetători au avertizat despre o "pierdere a controlului" cu consecințe dramatice – și cer o reglementare guvernamentală mai puternică.
Pe lângă pericolele deja cunoscute, cum ar fi conținutul fals și înșelător, există tot mai multe dovezi ale "riscurilor suplimentare, cum ar fi atacurile biologice sau atacurile cibernetice", a declarat joi renumitul informatician Yoshua Bengio. "Ceea ce mă sperie cel mai mult este posibilitatea ca omenirea să dispară în 10 ani", a spus Bengio, scrie Der Spiegel.
Profesorul de la Universitatea din Montreal, care a primit prestigiosul premiu Turing pentru Informatică în 2018, a prezentat primul raport internațional de securitate privind AI la summit, care a implicat aproximativ 100 de experți din 30 de țări, precum și ONU, UE și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Obiectivele de protecție a climei au scăzut din cauza AI
Având în vedere riscurile și evoluțiile rapide ale concurenței dintre giganții tehnologici, Bengio a cerut o reglementare internațională mai strictă a AI și mai multe cercetări în materie de siguranță. În prezent, doar "o fracțiune" din investiții este destinată securizării tehnologiei. "Nu știu cum vom trece prin asta fără intervenția guvernului", a spus expertul IT.
Critici vin și din Germania. Organizația Algorithmwatch pune la îndoială promisiunile industriei AI că tehnologia va fi folosită în beneficiul tuturor. "Companiile de tehnologie nu investesc miliarde în infrastructura AI pentru a combate criza climatică, ci pentru a-și crește profiturile", se spune într-o declarație la summitul AI.
Corporații precum Google și-au redus deja angajamentele voluntare față de protecția climei.
"Dacă companiile continuă să dezvolte modele AI din ce în ce mai mari care consumă din ce în ce mai multe resurse, tranziția energetică și alte obiective de sustenabilitate vor fi în joc", avertizează ONG-ul. În plus, modelele AI din ce în ce mai mari creează un dezechilibru de putere.
SUA, lider global în sectorul AI, au abolit primele reguli privind reglementarea AI după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
În 2018, Joe Biden a ordonat furnizorilor de inteligență artificială să se supună unor teste de securitate prin ordin executiv. La scurt timp după ce Trump a preluat mandatul, OpenAI, Oracle și Softbank au anunțat proiectul "Stargate", care va investi 500 de miliarde de dolari (479,6 miliarde de euro) în tehnologii AI și noi centre de date.
Comentarii