Platforma de închiriere a locuințelor în scop turistic Airbnb a obținut joi o victorie importantă în fața hotelierilor francezi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

CJUE a decis că Airbnb nu poate fi reglementată ca o agenție imobiliară care își vinde serviciile online, informează AFP, citată de Agerpres.

În decizia sa publicată joi, CJUE a informat că activitatea Airbnb ar trebui calificată drept "serviciu al societății informaționale" și în consecință "Franța nu poate cere Airbnb să dețină o licență de agent imobiliar profesionist".

Practic, judecătorii de la CJUE au acceptat argumentul Airbnb că este o platformă online și nu un agent imobiliar.

În luna aprilie a acestui an, avocatul general al CJUE, Maciej Szpunar, a emis o opinie potrivit căreia platforma Airbnb "nu exercită un control asupra procedurilor esențiale privind furnizarea serviciilor oferite de utilizatorii săi și în consecință ar trebui considerată drept un serviciu care ține de societatea informațională". În majoritatea cazurilor, CJUE are tendința de a urma opiniile avocatului său general.

Hotărârea CJUE este o victorie importantă pentru Airbnb care încearcă să își soluționeze toate aspectele ce țin de reglementare înaintea listării la bursă în cursul anului următor. Airbnb, companie cu sediul la San Francisco, a precizat că decizia curții îi va permite să "meargă înainte și să continue să lucreze cu orașele asupra unor reguli clare".

Decizia CJUE în acest dosar contrastează cu un dosar separat în care a fost implicată aplicația de ride-hailing Uber. În anul 2017, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a definit Uber drept o companie de transport mai degrabă decât ca o firmă de tehnologie, ceea ce a supus Uber unor reglementări mai stricte în blocul comunitar.