Și vreau să spun că există o mulțime de entuziasm cu privire la IA generativă din cauza lansării ChatGPT. - Alberto Rabachin, European Commission

Dar toți ați văzut acest lucru venind, noi toți. Așa că de aceea avem acest proiect în curs de desfășurare, pentru că am început cu cineva de aici din sală în 2013, cred. Primul proiect de verificare a conținutului online. 

Nu a fost încă la momentul acestei informări, dar era clar că, știți, acest nou ecosistem informațional avea nevoie, din cauza cantității de informații disponibile, de instrumente pentru a putea evalua veridicitatea conținutului. Acum, aș spune că după zece ani, tehnologia s-a dezvoltat în ambele părți. Așadar, există oportunități de a utiliza inteligența artificială și tehnologia sofisticată pentru a răspândi aceste informații. Așa că este important să avem acest proiect în vigoare.

Este important să continuăm să avem noi proiecte care să apară, știți, presupun că mai mulți dintre voi au cei care sunt, de asemenea, știți, implicați în au aplicat la noile apeluri veți primi în curând cred că rezultatul noilor apeluri sau așa că nu pot dezvălui nimic aici, dar înseamnă că avem în jur de 30 de milioane dedicate acestui subiect, într-un fel sau altul, ceea ce nu este puțin, plus banii pentru EDMO. Așadar, este o investiție destul de mare pe care o facem în toate acestea. Apoi, bineînțeles, sunt proiectele care dezvoltă tehnologie pentru a combate dezinformarea, dar, desigur, avem un set de regulamente care sunt acolo și care urmează să apară. Care sunt foarte relevante.

Presupun că nu este nevoie să menționez, desigur, Legea privind IA, care este acum avem o poziție din partea Parlamentului, astfel încât acum va începe un dialog și, prin urmare, a existat o reacție în acest act a fost, o reacție de ultim moment din partea Parlamentului pentru a lua toate problemele legate de IA generativă, avem, desigur, Actul legislativ privind serviciile digitale care este în curs de implementare. Legea privind serviciile digitale obligă platformele online foarte mari, motoarele de căutare online foarte mari să atenueze riscurile și, cu siguranță, inteligența artificială generativă, cred că suntem cu toții de acord că este o inovație extraordinară, dar presupune și un anumit risc.

Așadar, ne așteptăm să se întâmple ceva și în această privință în cadrul DSA (Digital Service Act) și, în special, în cadrul Codului de practică, care este unul dintre principalele lacune de reglementare ale DSA. Deocamdată este o auto reglementare, deci există 44 de angajamente, 120 de măsuri, în special pentru diferite servicii. Furnizate de semnatarul codului. Și printre aceste angajamente, avem deja. Furnizate de semnatarul codului. Și printre aceste angajamente avem deja ceva despre protejarea utilizatorului de conținutul generat de inteligența artificială, este deja acolo.

Da, probabil că trebuie să mai lucrăm puțin. Vom discuta acest lucru cu semnatarul codului, dar codul prevede deja ceva în acest sens. Așa că ne așteptăm ca platforma să raporteze deja. Dacă ar trebui să raporteze în vară cu privire la progresele pe care le-au făcut în implementarea codului și ne așteptăm să ne spună deja în special, aș spune Microsoft și Google ce fac pentru a reduce riscul legat de generarea unui, pentru că ambele, ambele, în special Microsoft, prin intermediul chat-ului Bing care este asociat cu motorul de căutare Bing folosesc acest tip de tehnologie pentru a ajuta utilizatorii să navigheze pe web și să obțină informații, deci este important să vrem să auzim de la ei ce fac, pentru că, cu siguranță și cred că asta este și ceea ce trebuie făcut. 

Este important ca utilizatorii să fie capabili să recunoască dacă un conținut care este partajat online a fost generat de inteligența artificială, dacă este original sau dacă reproduce ceva care s-a întâmplat în realitate, nu în lumea virtuală. Așadar, în opinia noastră, acestea sunt semnale care trebuie să fie oferite cumva utilizatorului.

Desigur, vom vedea cum va ajunge legislația.Desigur, trebuie să ținem cont și de faptul că nu toată lumea va respecta regulile și de aceea avem nevoie de o abordare proactivă din partea celor care le respectă. Serviciul nu este un serviciu care poate fi folosit pentru a răspândi informații. Avem instrumente care pot ajuta utilizatorul să identifice dacă ceea ce vede online este generat de inteligența artificială sau nu.

Așadar, în legătură cu acest aspect, vom discuta în cadrul întâlnirii cu grupul de lucru, dar cred că ar fi o discuție foarte interesantă. Toate aceste dezvoltări tehnologice sunt importante pentru a avea o astfel de comunitate care să se reunească, deoarece aceste informații sunt atât de complexe încât este nevoie de multă expertiză în acest sens. Așadar, este important să folosim și acest instrument pentru a ne reuni și a analiza toate fenomenele. 

Gândindu-ne la viitor, pentru că acesta este trecutul sau prezentul, cu siguranță, poate pentru viitor, și aș dori să am un feedback din partea dumneavoastră. Ar trebui să ne gândim, de asemenea, cum poate fi folosită inteligența artificială pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în sistemul de informații pentru a prelua aceste informații. Pentru că vom vedea, bineînțeles, că DSA va avea un mecanism de aplicare destul de mare în vigoare. Dar cantitatea de informații de date care va trebui să fie verificată și pusă în evidență pentru a înțelege stadiul implementării va fi uriașă.

Așadar, este loc și pentru utilizarea inteligenței artificiale pentru a ajuta la sortarea informațiilor importante.Cred că este foarte important să trecem de la ceea ce avem acum și să privim spre viitor, având în vedere că urmează și alte schimbări. Acum suntem în mișcare. Toată lumea vorbește acum despre lumile virtuale.

Care ar fi problema acestor informații în lumile virtuale? De ce vom avea nevoie în lumile virtuale pentru a prelua fenomenul informației? Cred că toate acestea sunt întrebări relevante la care va trebui să se răspundă atât din punct de vedere al reglementării, cât și din punct de vedere tehnologic.