Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a avut miercuri o nouă întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene, unde au fost prezenți și reprezentanți ai companiei care deține TikTok.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente și Consiliului Național al Audiovizualului, iar scopul acestei întâlniri, potrivit Autorității, a fost acela de a discuta despre notificările autorităților române referitoare la derularea prin intermediul acestei platforme digitale a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României.

Potrivit Regulamentului DSA, supravegherea platformelor online foarte mari (VLOP, cum este cazul TikTok) și a motoarelor de căutare foarte mari (VLOSE, ca Google sau Bing), precum și urmărirea implementării noilor obligații de către acestea se află în competența Comisiei Europene.

În conformitate cu legislația actuală, Comisia Europeană este cea care poate dispune diverse măsuri pentru a se asigura că VLOP și VLOSE respectă obligațiile care le revin conform Regulamentului DSA, măsuri care pot merge de la solicitări de furnizare a unor informații și efectuarea de inspecții până la aplicarea de amenzi. De asemenea, sunt în vigoare și Orientările Comisiei către furnizorii de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale în temeiul articolului 35 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/2065. ANCOM a semnalat cu fiecare ocazie importanța aplicării cât mai extinse a ghidului adoptat de Comisia Europeană.

ANCOM susține că va continua să pună la dispoziția executivului european, conform rolului său instituit de Regulamentul DSA, toate informațiile disponibile la nivel național pentru ca acesta să poată lua măsurile pe care le consideră adecvate.

"Reiterăm faptul că ANCOM, în calitate de coordonator național al serviciilor digitale, nu poate dispune măsuri împotriva marilor platforme precum TikTok și va aplica toate prevederile legale, pentru a contribui la protejarea drepturilor utilizatorilor finali din România", a transmis instituția.

Reamintim că vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, numit în funcție în octombrie, după ce anterior a fost deputat PNL, a cerut miercuri seară interzicerea platformei TikTok în România, în contextul rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale.