Numărul domeniilor de internet în lume a ajuns la 296 milioane la sfârșitul trimestrului doi 2015. Plamena Argent, de la EURid, a explicat pentru EurActiv.ro de ce este avantajos un domeniu .eu pentru un business din România.

Din totalul domeniilor de internet existente, aproape jumătate (133 milioane) sunt .com și .net, potrivit informațiilor publicate de operatorul global al înregistrărilor pentru aceste domenii. 

În total, în trimestrul 2 2015 au fost înregistrate cu 2,2 milioane domenii mai multe decât în trimestrul 1, creșterea fiind de circa 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

În top 10 al domeniilor cu extensii ce indică arii geografice se găsesc, potrivit acestor date, pe primele locuri, extensiile .tk, .de si .cn, pe locul 7 aflandu-se .eu, domeniile care indică Uniunea Europeană.

Plamena Argent, manager în cadrul EURid, organizația desemnată de Comisia Europeană să administreze domeniile .eu, a susținut o prezentare la Internet&Mobile World 2015 despre profilul acestor website-uri și avantajele pentru companii sau persoane fizice în alegerea unei anumite extensii a domeniului, pe internet. 

Plamena Argent a explicat, la solicitarea EurActiv.ro: 

„În România, sunt dominante trei extensii: .com, .ro si .eu, întrebarea fiind: care este cea mai potrivită?

".com este răspândit pentru afacerile online, dar reprezintă produse comerciale de masă. Este prea general și nu transmite un mesaj coerent vizitatorilor. Extensia .ro este destinată pieței naționale, nu poate să acopere o arie mai largă și posibilitățile de a explora piața dincolo de granițele naționale este limitată", spune Plamena Argent, EURid.

Desigur, depinde și de tipul de companie care creează website-ul. Cei care se adresează pieței interne pot rămâne la extensia .ro, însă acest lucru le limitează perspectivele de dezvoltare ulterioare, consideră reprezentanta organizației europene. 

 

„Alegerea extensiei .eu pentru arată faptul că ești un jucător european și internațional și că ești deschis pentru business în UE precum și în statele asociate - Norvegia, Islanda și Lichtenstein, dar și dincolo de acestea”

- Plamena Argent, EURid

 

Ca avantaj pentru alegerea .eu aceasta a subliniat credibilitatea pe care o conferă această extensie și există un protocol adoptat, pentru aceste extensii, care protejează website-ul de a fi duplicat ilegal. 
Înregistrarea pentru un site .eu este foarte simplă, a mai adăugat ea, pașii necesari fiind explicați pe website-ul EURid. 

Sunt aproximativ 4 milioane de website-uri cu extensia .eu, potrivit celor mai recente date disponibile, iar cei mai mulți dintre proprietari utilizează website-ul în activitatea curentă, dat fiind că rata de reînnoire a domeniilor este de circa 80%. 

Această rată este mai ridicată decât cea a reînnoirii website-urilor .com și .net, care este de circa 72-73%. 

Rata de 80% este foarte bună, consideră Plamena Argent și restul de 20% de domenii „abandonate” reprezintă fie afaceri care au existat în plan, dar nu au reușit să demareze, în cursul unui an, fie proiecte care au fost încheiate și, odată cu ele, și website-ul aferent.