Bogdan Ivan: Guvernul va adopta un memorandum cu privire la conținutul deep fake în campanie
Guvernul va adopta săptămâna viitoare un memorandum pentru crearea unui mecanism care să împiedice conținutul deep fake să ajungă pe rețele de socializare, în contextul alegerilor de anul acesta, a anunțat joi ministrul Cercetării Bogdan Ivan.
În condițiile în care Legea deep fake a fost retrimisă în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Guvernul urmează să adopte un memorandum pentru ca conținutul deep fake să nu afecteze prea mult apropiata campanie electorală pentru alegerile europene și locale, care vor avea loc pe 9 iunie.
În momentul de față, Guvernul discută cu marile companii de tehnologie, cu Biroul Electoral Central și alte șapte instituții din România crearea ”un hub electoral” care va avea ca și scop o legătură directă a autorităților din România cu marile companii care gestionează platforme de social-media și de entertainment pentru ca un astfel de conținut deep fake să ajungă foarte greu pe aceste platforme, a explicat după ședința de guvern ministrul cercetării, inovării și digitalizării.
”Sunt niște filtre tehnice foarte puternice care împiedică conținutul deep fake să ajungă acolo. În situația în care ajunge, el trebuie obligatoriu marcat ca fiind un conținut nereal, creat cu ajutorul inteligenței artificiale generative”, a spus ministrul. În situația în care totuși, din greșeală, trece de aceste filtre, trebuie să existe un mecanism foarte rapid de eliminare a lui de pe platformele de socializare.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a explicat că în prezent situația e diferită. El a fost victima unui deep fake și, la două săptămâni după ce a sesizat Facebook, un videoclip deepfake în care a apărea promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei energetice, videoclipul nu fusese șters.
Bogdan Ivan spune că se vor aplica amenzi "usturătoare" pentru cei care nu respectă regulile: "Se vorbește inclusiv despre amenzi care pot să ducă, în cazul nerespectării grave a prevederilor regulamentului, până la 7% din cifra de afaceri a companiilor. Vorbim de amenzi usturătoare în situația în care se constată nereguli”.
Memorandumul face parte din legislația prin care România va implementa Digital Service Act și AI Act.
Ministrul a dat asigurări că legislația se va alinia celei europene și nu vor fi introduse ”reglementări suplimentare” și cu ”restrângeri de drepturi”.
Legea ”deep fake” a fost retrimisă în comisiile Parlamentului, după ce un grup de organizații cu expertiză în domeniul Internetului, al mass-media și al bunei guvernări au susținut că proiectul e mai apropiat de modelul chinezesc, decât de cel european.
Comentarii