Ce propune Ministerul pentru Societatea Informationala pentru a dezvolta comertului online din Romania
Ministerul pentru Societatea Informationala include, in varianta actualizata a Strategiei Nationale pentru Agenda Digitala a Romaniei, o serie de linii strategice si actiuni pentru cinci domenii principale din zona IT&C si mai multe subdomenii, intre care si e-commerce. Spre exemplu, o observatiie pe acest domeniu pentru care se propune solutionare este: "Incidenta abuzurilor cu privire la comertul online este semnificativa, si modalitatea de solutionare a acestora este inceata si dificila, avand inca loc conform regimului clasic de interventie din partea instantei judecatoresti".
O directie de actiune care sa abordeze aceasta problema, identificata in document: "Pregatirea cadrului de reglementare care ar permite solutionarea disputelor cauzate de mijloacele online, cu ajutorul instrumentelor disponibile in mijloacele online si in afara curtilor de justitie, conform recomandarilor Uniunii Europene", fara a se preciza, insa, care ar fi aceste instrumente alternative. "O bariera importanta in fata dezvoltarii e-comertului o constituie absenta informatiei la nivelul operatorilor de servicii online si de internet. Astfel, furnizorii de servicii pot beneficia de informatie importanta si relevanta ca urmare a utilizarii si accesului oferit de platforme cum ar fi Reteaua Companiilor Europa, si utilizatorii de internet ar putea fi protejati prin accesul la sistemele retelelor de Cooperare pentru Protectia Consumatorului (prin asigurarea protectiei datelor cu caracter personal, prin promovarea website-urilor specializate pentru realizarea comparatiei cu produsele furnizate on line si prin dezvoltarea conceptului de Marci de Incredere)"
La capitolul "Sustinerea dezvoltarii si implementarii platilor si sistemelor de livrare online" sunt enumerate "tendintele globale cu privire la e-comert si dezvoltarea tehnologiilor de plata", adica urmatoarele: m-comert, m- portofel si NFC.
O alta directie strategica este "cresterea nivelului de informare al furnizorilor de servicii online si al utilizatorilor de e-commerce", cu observatiile:
Vezi detalii in documentul atasat: Strategia Nationala privind Agenda Digitala a Romaniei, varianta septembrie 2014 (capitolul e-commerce - pagina 92).
-------
Vezi prima varianta a Strategiei, publicata in toamna anului trecut, aici
Strategia privind Agenda Digitala reprezinta una din conditiile (conditionalitate ex-ante) pentru alocarea fondurilor europene 2014-2020. Recent, Comisia Europeana a facut observatii legate de realizarea acestui document. Referitor la Agenda nationala digitala a Romaniei, indeplinirea acestei conditionalitati va fi consemnata "numai atunci cand versiunea finala a Agendei Nationale Digitale va fi finalizata si adoptata". In plus, Comisia cere Guvernului (Ministerului Societatii Informationale, in speta) sa imbunatateasca proiectul actual, "care ar trebui sa fie modernizat conform observatiilor deja emise de catre serviciile Comisiei" si, in special, in coerenta cu Strategia nationala de specializare inteligenta.
Citeste articolul integral, cu observatiile Comisiei Europene aici.
Vezi aici interviul acordat pentru EurActiv in luna aprilie de Razvan Cotovelea, Ministrul pentru Societatea Informationala, pe subiectul Strategiei.
Comentarii