Satya Nadella, președintele și directorul general al Microsoft, și-a expus la Davos opinia cu privire la parteneriatul dintre OpenAI și Microsoft, guvernanță și dezinformarea bazată pe inteligență artificială într-un an electoral încărcat.

Pe urmele autorității de reglementare din Marea Britanie (CMA), Comisia Europeană a anunțat pe 9 ianuarie că analizează natura parteneriatului creat între OpenAI, creatorul  ChatGPT, și Microsoft.

Microsoft a investit aproape 12 miliarde de euro în acest parteneriat, ale cărui detalii sunt ținute secrete. Autoritățile de reglementare în domeniul concurenței încearcă să înțeleagă dacă natura acestei relații ar echivala cu o achiziție a startup-ului de inteligență artificială de către gigantul tehnologic.

"Dacă vrem concurență în AI împotriva jucătorilor care sunt integrați pe verticală, cred că parteneriatul este o cale de a avea, de fapt, concurență", a declarat Satya Nadella pentru Bloomberg într-un interviu acordat la Davos.

Nadella a numit apoi alianța cu OpenAI un "parteneriat pro-concurență", precizând că Microsoft a făcut o investiție cu risc ridicat în OpenAI în 2019.

Nadella a explicat că nu este surprins că autoritățile de reglementare analizează acest aranjament. "Cred că este inevitabil ca autoritățile de reglementare de pretutindeni [...] să se uite la tot ceea ce face o companie de mărimea și amploarea noastră".

Recent, Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica în domeniul concurenței, a cerut oficial experților și întreprinderilor să contacteze personalul executiv al UE și să le comunice "orice probleme de concurență pe care le-ar putea percepe în aceste industrii".

Această etapă de colectare a feedback-ului ar putea fi preludiul unei investigații oficiale în temeiul Regulamentului privind concentrările economice, care acordă autorității UE în domeniul concurenței competența de a evalua fuziunile și achizițiile pentru întreprinderile cu o cifră de afaceri care depășește un anumit prag.

Regulamentul îi permite, de asemenea, să blocheze fuziunile care ar împiedica concurența loială în Spațiul Economic European.

Executivul european va analiza principalii factori de concurență de pe piața AI, cifra de afaceri a companiilor și problemele de concurență emergente.

Nadella a adăugat că va sfătui autoritățile de reglementare antitrust să examineze locul în care este canalizată finanțarea cu capital de risc, afirmând că, în opinia sa, finanțarea cu capital de risc oferă dovada unei piețe competitive.

Guvernanța OpenAI

Examinarea autorităților de reglementare a fost provocată de înlăturarea directorului general al OpenAI, Sam Altman, de către consiliul de administrație al companiei, decizie care a fost rapid anulată în urma unei revolte a angajaților și investitorilor. De asemenea, se spune că Microsoft ar fi jucat un rol cheie în repunerea lui Altman în funcție.

Întrebat despre instabilitatea guvernanței la OpenAI, Nadella a declarat că "și-ar dori o bună guvernanță și o stabilitate reală". De asemenea, el a subliniat că se simte confortabil cu orice structură, atâta timp cât aceasta este una stabilă.

Dezinformarea alimentată de inteligența artificială

Nadella a explicat că este încrezător în atenuarea riscurilor dezinformării alimentate de AI, în condițiile în care milioane de cetățeni vor fi chemați să voteze în acest an în întreaga lume.

În ceea ce privește alegerile generale din SUA din noiembrie, Nadella a spus: "Acestea nu sunt primele alegeri în care dezinformarea sau dezinformarea și interferența în alegeri vor fi o adevărată provocare pe care trebuie să o abordăm. Noi, ca și companie, trebuie să ne facem treaba cât mai bine".

În ceea ce privește alegerile din iunie din UE, serviciile LinkedIn și Bing ale Microsoft trebuie acum să respecte regulile unui nou regulament privind moderarea conținutului, Actul privind serviciile digitale (DSA), în vigoare din august, care stabilește standarde ridicate în ceea ce privește moderarea diligentă a conținutului și evaluarea riscurilor de dezinformare în cadrul blocului comunitar.