Foarte populara interfață a inteligenței artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore și le-a răspuns utilizatorilor prin fraze fără cap și coadă.

OpenAI a anunțat marți, la San Francisco, unde are sediul, că ”anchetează semnalări ale unor răspunsuri neașteptate din partea ChatGPT”, relatează AFP, citată de News.ro.

Întreprinderea-star din Silicon Valley anunța, câteva ore mai târziu, că a ”identificat problema” și că era ”pe cale s-o rezolve”.Numeroși utilizatori au postat online capturi de ecran cu răspunsuri razna sau de neînțeles ale modelului Ai generative.Această tehnologie de vârf permite producerea a tot felul de conținuturi - text, sunete, video - de o calitate uluitoare la o simplă cerere.

Pe forumuri ale unor dezvoltatori care folosesc instrumente OpenAI, un utilizator, ”IYAnepo” a relevat un comportament ”ciudat” al ChatGPT.

”Ea generează cuvinte total inexistente, omite cuvinte și produe secvențe de mici cuvinte-cheie care-mi sunt neintiligibile, între alte anomalii”, scria el.

”S-ar putea crede că eu am specificat asemena instrucțiuni, însă nu e așa. Am impresia că GPT-ul meu este bântuit”, adăuga el.

Alt utilizator, ”scott.eskridge”, se plânge pe același forum că toate conversațiile cu modelul de limbaj ”se transformă rapid în prostii în ultimele trei ore”.

El a copiat un fragment al unui răspuns al intefeței - ”nanii de bit și lista este unul dintre străini și Internetul unde moneda și persoana costului este unul dintre prieteni și moneda. Data viitoare când te uiți la sistem, schimbul și faptul, nu uita să dai”.

OpenAI nu a făcut precizări deepre natura incidentului, dar a subliniat că AI, chiar și generativă, nu are conștiință și nici nu înțelege ceea ce ”spune”.

Un specialist în AI, Gary Marcus, speră ca acest incident să fie perceput drept un ”semnal de alarmă”.

”Aceste sisteme nu au fost niciodată stabile. Nimeni nu a fost vreodată în măsură să pună la punct garanții de securitate cu privire la aceste sisteme”, scria el marți în newsletterul său.

”Nevoia unor tehnologii total diferite, mai puțin opace, mai interpretabile, mai ușor de întreținut și de depanat, și astfel mai ușor de implementat, rămâne primordială”, sublinia el.