Un cercetător afirmă că inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a tria pacienții cu probleme oculare.

Dr. Arun Thirunavukarasu, care a studiat la Universitatea Cambridge, a spus că inteligența artificială ar putea decide cazurile urgente care trebuie văzute de specialiști, relatează BBC.com.

Academicienii de la Universitatea Cambridge au testat ChatGPT 4 în raport cu cunoștințele medicilor aflați în diferite etape ale carierei lor.

Programul de IA a obținut un scor de 69% atunci când a fost testat într-un examen simulat cu 87 de întrebări.

Aproximativ 374 de întrebări de oftalmologie au fost folosite pentru a instrui ChatGPT 4, iar răspunsurile au fost comparate cu cele ale cinci oftalmologi experți: trei oftalmologi în formare și doi medici rezidenți nespecializați.

Întrebările au fost comparate și cu o versiune anterioară a ChatGPT, dar cu alte modele de limbaj. ChatGPT 4 a obținut un scor de 69%, mai mare decât alte programe precum ChatGPT 3.5, Llama și PaLM2. Oftalmologii experți au obținut un scor mediu de 76%, rezidenții au obținut 59%, iar medicii juniori (medici calificați, adesea cu mai mulți ani de experiență, care lucrează sub îndrumarea medicilor seniori) au obținut 43%.

Dr. Thirunavukarasu, care a condus studiul și a realizat cercetarea în timp ce studia la Școala de Medicină Clinică a Universității Cambridge, lucrează acum la Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust.

"Am putea implementa în mod realist IA în triajul pacienților cu probleme oculare pentru a decide care cazuri sunt urgente și trebuie văzute imediat de un specialist, care pot fi văzute de un medic de familie și care nu necesită tratament", a spus doctorul.

"Modelele ar putea urma algoritmi clari deja în uz, iar noi am constatat că ChatGPT 4 este la fel de bun ca medicii experți în procesarea simptomelor și semnelor oculare pentru a răspunde la întrebări mai complicate", a continuat acesta.

Cu dezvoltări suplimentare, modelele de limbaj mari ar putea, de asemenea, să ofere sfaturi medicilor de familie care se luptă să obțină păreri prompte de la oftalmologi, a mai explicat el.