Cumpărătorii online din alte state ale Uniunii Europene vor fi tratați ca și cei locali, iar comercianții trebuie să le ofere acces la aceleași prețuri, potrivit unei decizii a Parlamentului European.

Astfel, potrivit eurodeputaților, cumpărătorii online vor avea acces mai larg și mai ușor la produse, rezervări de hoteluri, închirieri de mașini, festivaluri sau bilete pentru parcurile de distracții din alte state UE.

În prezent, 63% dintre paginile de internet evaluate într-un chestionar nu permit achiziții din alt stat membru UE.

Noile reguli adoptat de Parlamentul European vor interzice „blocarea geografică” a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru UE, pentru a le permite să aleagă de pe ce pagină vor achiziționa bunuri sau servicii, fără să fie blocați sau redirecționați automat către o altă pagină din cauza naționalității, locului de rezidență sau chiar a unei locații temporare unde se află. 

Comercianții vor fi obligați să îi trateze pe clienții online dintr-un alt stat UE ca și pe cei locali, adică să le ofere acces la aceleași prețuri sau condiții de vânzare, atunci când: cumpără bunuri (de ex. aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livare în condițiile sale generale sau care sunt colectate de la o locație agreată de ambele părți, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opțiune (comercianții nu sunt obligați să livreze în toate statele UE, dar cumpărătorii trebuie să aibă opțiunea de a colecta pachetul de la o locație agreată cu comerciantul); primește servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet, sau cumpără un serviciu care este furnizat în locația comerciantului sau în altă locație unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de mașini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracții. 

Regulile interzic și tratament diferit pentru cumpărători în funcție de țara de origine a cardului de credit sau de debit. Furnizorii vor putea permite ce modalități de plată doresc, dar nu vor putea discrimina împotriva unui brand specific de instrumente de plată, pe baza naționalității. 

Conținutul digital protejat de copyright, cum ar fi cărți electronice, muzică ce poate fi descărcată sau jocuri online nu face obiectul acestor noi reguli, pentru moment, mai spune Parlamentul European.

Acordul privind regulamentul privind blocarea geografică trebuie aprobat formal de Consiliu, iar noile reguli se vor aplica la nouă luni după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, adică înainte de sfârșitul anului 2018.