Solu, un computer creat de trei ingineri hi-tech în Finlanda, își propune să înlocuiască computerele portabile, având și un nou sistem de operare. Acesta se conectează direct la un serviciu de cloud, rezolvând astfel problema spațiului pe hard-disk.

Computerele personale, spune antreprenorul Kristoffer Lawson, citat de The Guardian, nu s-au schimbat foarte mult în ultimii 20 de ani. Tot o cutie, un ecran și o tastatură. Lawson consideră că era cloud computing-ului merită propriul accesoriu mobil. 

Portabil, dar mult mai puternic decât un telefon mobil, creat pentru a putea fi conectat la orice ecran de desktop și cu un nou sistem de operare care se conectează mult mai fluid la agenda personală. 

Lansarea a avut loc în San Francisco, pe 15 octombrie, computerul Solu fiind prezentat de echipa care l-a realizat. 

Arată precum un biscuite pentru așezat băuturile, comentează The Guardian, dar nu este recomandat să îți așezi cafeaua pe el. 

Înăuntru se găsește un procesor de 2,3 GHz, baterie și adaptor pentru Wi-Fi. Poate fi utilizat singur sau poate îi poate fi atașată o tastatură și un monitor cu o rezoluție de până la 4K. 

„Este ceva la care m-am gândit în ultimii 15 ani, dar pe atunci tehnologia care ne-ar fi permis să construim așa ceva era foarte scumpă și complexă, în special pentru partea de hardware. 

Acesta îl descrie pe Solu drept „cel mai mic computer cu destinație de uz general care a fost creat vreodată”.

Lawson a lucrat timp de 12 luni la sistemul de operare și la partea de hardware pentru Solu, cu o echipă care include specialiști de top din industria hi-tech din țările nordice.

Cea mai mare nemulțumire a lui Lawson vizavi de computerele de azi este „cât de prost valorifică navigarea pe internet”. 

„Avem email dar tot ne luptăm cu back-up-uri, cu spațiul de pe hard-disk și cu instalarea aplicațiilor. Întregul internet nu este o parte naturală a computerului în sine. Dacă rămâi fără
resurse locale, ești mort”, spune antreprenorul finlandez. 

Cu Solu, hardware-ul este conectat direct la un serviciu de cloud pe care l-a construit echipa, cu centre de date localizate în Finlanda. Cloud-ul oferă utilizatorului posibilitatea de a folosi și date cu dimensiune mare, pe când dispozitivul local funcționează ca o pagina de memorie cu o capacitate de 32 de Gb. 

Întrebat ce oferă în plus față de Google Chromebook, Lawson a declarat că acesta, competitor pentru Solu, este de fapt numai un browser web și că experiența de computer-desktop este extrem de limitată. Solu, pe de altă parte, este gândit pentru a lucra offline. 

Mai multe detalii în articolul integral publicat de The Guardian.

Site-ul oficial, cu explicații și fotografii