Senatorii francezi au criticat poziția guvernului din cadrul negocierilor privind Actul AI. Ei au criticat, în special, lipsa de protecție a drepturilor de autor și influența fostului secretar de stat al Afacerilor Digitale, Cédric O.

Actul AI urmează să devină prima reglementare din lume în materie de inteligență artificială. De la proliferarea modelelor de inteligență artificială, cum ar fi GPT-4, care este utilizat de sistemul de inteligență artificială ChatGPT, legislatorii UE au lucrat la o reglementare pentru aceste modele de bază puternice.

"Știm că Cédric O și Mistral au influențat și au încercat să slăbească poziția guvernului francez cu privire la proiectul de lege al Comisiei Europene privind reglementarea AI", a declarat Catherine Morin-Desailly, senatoare din partea Uniunii centriste (PPE), în cadrul timpului alocat întrebărilor pentru Guvern de luna trecută.

"Presa a relatat despre îmbogățirea spectaculoasă a fostului ministru al Afacerilor Digitale, Cédric O. El s-a alăturat companiei Mistral, în care interesele companiilor și fondurilor de investiții americane sunt reprezentate în mod proeminent. Aceste tranzacții financiare provoacă revolta în comisia guvernamentală privind inteligența artificială (AI)", a continuat ea.

Actualul ministru al Afacerilor Digitale, Jean-Noël Barrot, a respins cu vehemență acuzațiile: "Înalta Autoritate pentru Transparență în Viața Publică este cea care se asigură că nu există conflicte de interese în rândul foștilor membri ai guvernului".

Barrot a respins, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora Franța a devenit portavocea unor interese private, susținând că guvernul "a ascultat toate părțile interesate, așa cum se obișnuiește, și se bazează exclusiv pe interesul general ca principal călăuzitor".

Problema drepturilor de autor

În acord cu Bruno Le Maire, ministrul economiei, Barrot a reconfirmat poziția oficială a guvernului: "Am adoptat o poziție clară în favoarea inovării europene în domeniul inteligenței artificiale, deoarece suntem în urma marilor companii de tehnologie și trebuie să fim lideri în domeniul inteligenței artificiale".

În cele din urmă, el a susținut că acest lucru este benefic pentru industriile culturale și creative, deoarece "dominația tehnologică precede dominația economică și politică". El a afirmat ca formarea de lideri în domeniul inteligenței artificiale în Europa "este cea mai bună protecție pe care o puteți oferi cetățenilor noștri, autorilor noștri, artiștilor noștri, jurnaliștilor noștri".

Cu toate acestea, Barrot a fost criticat în aceeași zi, în cadrul unei audieri în Senat, de către Pascal Rogard, directorul Cooperativei Autorilor și Compozitorilor Dramatici. Acesta a declarat că "prin Jean-Noël Barrot [...] pentru prima dată, Franța nu a susținut cultura, industriile creative sau drepturile de autor".

Morin-Desailly a pus apoi sub semnul întrebării poziția Franței cu privire la inteligența artificială, despre care a spus că este în concordanță cu poziția marilor companii de tehnologie din SUA.

Rogard a făcut o paralelă între poziția marilor companii de tehnologie în dezbaterea privind AI și Directiva privind drepturile de autor pe piața digitală, afirmând că, de la introducerea acesteia, "nu a observat niciun efect asupra activităților comerciale [ale marilor companii de tehnologie]".

Conflict de interese

"Neliniștea a fost provocată de celebrul Cédric O, care face parte din comisia guvernamentală privind AI și care are o mare influență asupra președintelui Republicii", a explicat Morin-Desailly la audierea din Senat cu Rogard în aceeași zi. Alți senatori în funcție s-au alăturat lui Morin-Desailly în a critica poziția franceză și pe Cédric O.

Având în vedere poziția influentă a lui Cédric O în guvern, Înalta Autoritate pentru Transparență în Viața Publică a decis să îi interzică lui O să facă lobby în guvern sau să dețină acțiuni în companii din sectorul tehnologic pentru o perioadă de trei ani.

Cu toate acestea, potrivit Capital, Cédric O a achiziționat acțiuni la Mistral AI prin intermediul agenției sale de consultanță. Potrivit Capital, acesta a investit 176,1 euro pentru 17.610 acțiuni, care valorează acum 23 de milioane de euro datorită ultimei runde de investiții a companiei din decembrie.

În plus, din septembrie, O este membru al Comitetului pentru Inteligență Artificială Generativă, care consiliază guvernul cu privire la poziția sa față de AI.

"Faptul că Înalta Autoritate i-a cerut lui Cédric O să dezvăluie toate acțiunile pe care le deține în industria tehnologică ridică semne de întrebare cu privire la implicarea sa în Mistral și, prin urmare, și în Comitetul pentru Inteligență Artificială Generativă. Problema eticii lui Cédric O trebuie să fie în sfârșit clarificată", a declarat pentru EURACTIV eurodeputatul de centru Philippe Latombe.

"Cédric O nu a raportat Mistral AI la Înalta Autoritate pentru Transparență în Viața Publică. Cu toate acestea, el a fost deja avertizat de [Înalta Autoritate] că nu trebuie să fie angajat de Atos sau de alte companii de tehnologie. Chestiunea este atât de gravă încât a fost luat la întrebări de însuși comisarul Breton, care a spus că nu a acționat deloc în interes public", a concluzionat Morin-Desailly.

Cédric O a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat de EURACTIV.