Consiliul a aprobat eliminarea tarifelor de roaming de la jumătatea anului 2017, actul normativ urmând să fie votat de PE la sfârşitul lunii octombrie. Pentru a împiedica utilizarea abuzivă, textul cuprinde "o limită de utilizare echitabilă".

Regulamentul adoptat joi de Consiliul Competitivitate urmează să fie adoptat în plenul Parlamentului European, la sfârşitul lui octombrie.

Potrivit unui comunicat, regulamentul va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, care ar putea să aibă loc în noiembrie.

Suprataxele de roaming în Uniunea Europeană vor fi eliminate începând cu 15 iunie 2017, dar furnizorii vor putea aplica "o politică de utilizare echitabilă” pentru a împiedica utilizarea abuzivă a roamingului.

Pentru roamingul care depășește o utilizare echitabilă, se poate impune un mic tarif. Acest tarif nu poate fi mai mare decât tariful cu ridicata maxim pe care îl plătesc operatorii pentru utilizarea rețelelor altor țări ale UE.

Comisia Europeană va trebui să stabilească, până la 15 decembrie 2016, "limita de utilizare echitabilă”.

Furnizorii sunt obligaţi să notifice din timp clienţii serviciului de roaming cu privire la politica utilizării rezonabile, cu privire la momentul în care un volum de servicii de voce, SMS și comunicații de date în roaming, corespunzător unei utilizări rezonabile este consumat în întregime.

Regulamentul prevede, de asemenea, că furnizorii trebuie să-şi informeze din timp clienţii cu privire la orice fel de suprataxă aplicată, precum şi cu privire la consumul cumulat de servicii de comunicații de date în roaming reglementate.

Tarifele scad de la 30 aprilie 2016

Tarifele de roaming vor scădea la 30 aprilie 2016. Suprataxa maximă va fi atunci de 0,05 eurocenţi pe minut pentru apeluri, 0,02 eurocenţi pentru mesaje şi 0,05 eurocenţi pe megabyte pentru date. Aceste sume corespund tarifelor maxime actuale.

În ceea ce priveşte apelurile primite, suprataxa maximă va fi media ponderată a tarifelor maxime de terminare a apelurilor mobile din întreaga UE, care urmează să fie stabilită de Comisie până la sfârşitul anului 2015.

De asemenea, după 30 aprilie 2016, suma dintre preţul intern şi orice suprataxă nu poate în niciun caz să fie mai mare decât plafonul tarifar actual pentru prețurile cu amănuntul (0,19 eurocenţi pe minut pentru apeluri, 0,06 eurocenţi pe minut pentru texte și 0,20 eurocenţi pe megabyte de date).

Eliminarea tarifelor, amânată de două ori

În 3 aprilie 2014, Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, reforma pieţei telecomunicaţiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

Potrivit propunerii iniţiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014. După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicaţiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.

În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor.

Prin urmare, Consiliul şi Parlamentul European au iniţiat negocieri în vederea obţinerii unui acord în a doua lectură. Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi a confirmat textul de compromis al propunerii privind piaţa unică a telecomunicaţiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituţii.

Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 pentru a se asigura că abonaţii la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.

În iulie 2009, au fost adoptate norme revizuite privind o nouă reducere eşalonată a preţurilor pentru serviciile de roaming.

Din 2007 până în prezent, tarifele de roaming în spaţiul comunitar au scăzut în total cu 90%.