Consiliul a aprobat eliminarea tarifelor de roaming de la jumătatea anului 2017, actul normativ urmând să fie votat de PE la sfârșitul lunii octombrie. Pentru a împiedica utilizarea abuzivă, textul cuprinde "o limită de utilizare echitabilă".

Regulamentul adoptat joi de Consiliul Competitivitate urmează să fie adoptat în plenul Parlamentului European, la sfârșitul lui octombrie.

Potrivit unui comunicat, regulamentul va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, care ar putea să aibă loc în noiembrie.

Suprataxele de roaming în Uniunea Europeană vor fi eliminate începând cu 15 iunie 2017, dar furnizorii vor putea aplica "o politică de utilizare echitabilă” pentru a împiedica utilizarea abuzivă a roamingului.

Pentru roamingul care depășește o utilizare echitabilă, se poate impune un mic tarif. Acest tarif nu poate fi mai mare decât tariful cu ridicata maxim pe care îl plătesc operatorii pentru utilizarea rețelelor altor țări ale UE.

Comisia Europeană va trebui să stabilească, până la 15 decembrie 2016, "limita de utilizare echitabilă”.

Furnizorii sunt obligați să notifice din timp clienții serviciului de roaming cu privire la politica utilizării rezonabile, cu privire la momentul în care un volum de servicii de voce, SMS și comunicații de date în roaming, corespunzător unei utilizări rezonabile este consumat în întregime.

Regulamentul prevede, de asemenea, că furnizorii trebuie să-și informeze din timp clienții cu privire la orice fel de suprataxă aplicată, precum și cu privire la consumul cumulat de servicii de comunicații de date în roaming reglementate.

Tarifele scad de la 30 aprilie 2016

Tarifele de roaming vor scădea la 30 aprilie 2016. Suprataxa maximă va fi atunci de 0,05 eurocenți pe minut pentru apeluri, 0,02 eurocenți pentru mesaje și 0,05 eurocenți pe megabyte pentru date. Aceste sume corespund tarifelor maxime actuale.

În ceea ce privește apelurile primite, suprataxa maximă va fi media ponderată a tarifelor maxime de terminare a apelurilor mobile din întreaga UE, care urmează să fie stabilită de Comisie până la sfârșitul anului 2015.

De asemenea, după 30 aprilie 2016, suma dintre prețul intern și orice suprataxă nu poate în niciun caz să fie mai mare decât plafonul tarifar actual pentru prețurile cu amănuntul (0,19 eurocenți pe minut pentru apeluri, 0,06 eurocenți pe minut pentru texte și 0,20 eurocenți pe megabyte de date).

Eliminarea tarifelor, amânată de două ori

În 3 aprilie 2014, Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, reforma pieței telecomunicațiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

Potrivit propunerii inițiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014. După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicațiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.

În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor.

Prin urmare, Consiliul și Parlamentul European au inițiat negocieri în vederea obținerii unui acord în a doua lectură. Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanților Permanenți a confirmat textul de compromis al propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituții.

Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 pentru a se asigura că abonații la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.

În iulie 2009, au fost adoptate norme revizuite privind o nouă reducere eșalonată a prețurilor pentru serviciile de roaming.

Din 2007 până în prezent, tarifele de roaming în spațiul comunitar au scăzut în total cu 90%.