Consiliul UE a aprobat luni definitiv Directiva privind încărcătorul comun. Din 2024, portul de încărcare USB-C va deveni obligatoriu pentru o gamă largă de dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și căștile.

Noile norme vor impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice. Prin urmare, majoritatea dispozitivelor vor putea fi încărcate cu același încărcător.

Directiva introduce o pictogramă care arată dacă un încărcător este oferit împreună cu noul dispozitiv, precum și o etichetă care indică performanțele de încărcare. În felul acesta, consumatorii știu exact ce cumpără.

De asemenea, directiva le permite consumatorilor să aleagă dacă doresc să cumpere un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Astfel, nu numai că se vor economisi banii consumatorilor, dar se va și reduce volumul de deșeuri electronice asociate cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor. Posibilitatea ca această vânzare separată să devină obligatorie va fi evaluată de Comisie la patru ani de la intrarea în vigoare a directivei.

Deși a devenit tot mai răspândită, încărcarea fără fir nu a fost încă armonizată la nivelul tuturor dispozitivelor. Pentru ca această tehnologie să fie disponibilă pentru cât mai multe dispozitive, Comisia va lucra la armonizarea încărcării fără fir pentru dispozitivele electronice, precum și la interoperabilitate, pe baza evoluțiilor tehnologice.

Noile norme se vor aplica unei game largi de dispozitive electronice:

- telefoane mobile

- tablete și e-readere

- aparate fotografice digitale și console de jocuri video

- căști, căști intraauriculare și difuzoare portabile

- mouse-uri și tastaturi fără fir

- sisteme portabile de navigație.

În plus, toate laptopurile vor face obiectul noilor norme la 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.