Traficul total de date a crescut în medie, în ultima săptămână din luna martie, cu 12% în rețelele mobile și cu 20,9% în rețelele fixe, comparativ cu finele lunii februarie, arată datele autorității de reglementare în telecomunicații ANCOM.

În aceeași perioadă, traficul de voce a înregistrat creșteri medii de 22% în rețelele mobile și 22,7% în rețelele fixe, potrivit datelor transmise de furnizorii de comunicații electronice.

„Traficul total de interconectare a crescut, în medie, cu 21% în rețelele mobile și cu 19% în rețelele fixe. Pentru prelucrarea datelor s-a luat ca referință sfârșitul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de infectare cu COVID-19 în România”, a comunicat miercuri ANCOM.

În general, furnizorii au experimentat un număr în creștere de situații de congestie pe rețelele mobile de acces (peste 80% grad de încărcare a porturilor utilizate și a resurselor radio de acces), a anunțat ANCOM.

Creșterea traficului de voce și de date vine în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanță, a mutării cursurilor școlare și universitare în mediul online și a creșterii semnificative a componentei de entertainment online, notează autoritatea.