O nouă campanie de tip scam se propagă în aceste zile în mediul online, infractorii cibernetici folosind identitatea vizuală a unor instituții de presă pentru campanii de tip scam.

”După ce s-au folosit de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarketuri cu o prezență la nivel național, metodele infractorilor cibernetici migrează către folosirea imaginii unor instituții de presă, pentru a da o aură de veridicitate poveștii pe care vor să o prezinte potențialelor victime, avertizează Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Potrivit Centrului, atacatorii promovează posibilitatea obținerii unui câștig financiar rapid, printr-un site apărut cu aproximativ 14 zile în urmă.

”Textul este unul decent din punct de vedere al exprimării în limba română, semn că atacatorii devin din ce în ce mai atenți la detalii, însă are și unele greșeli de redactare: Programul de astăzi este disponibil pe site-ul site. În plus, pagina conține elemente vizuale similare cu site-ul stirileprotv.ro, element care ar induce în eroare vizitatorii, dacă aceștia nu ar observa că de fapt sunt pe o adresă complet diferită: programul[.]website”, informează CERT-RO într-un comunicat.

Practic, conform acestui presupus articol, un utilizator ar putea ajunge să câștige 1.000 de euro pe săptămână ascultând un mesaj vocal de 30 de minute.

”Nu lipsește din această campanie de tip scam nici elementul de urgență, necesar pentru stimularea unei decizii rapide a utilizatorilor. Atacatorii ridică miza, punând în discuție numele altei instituții prestigioase de presă, Mediafax, care ar anunța că experimentul ar putea fi închis înainte de termen, lucru datorat faptului că unii dintre participanți au găsit o soluție de înșelare a sistemului și au primit 1.000 de euro pentru 2, 3 sau mai multe persoane. Sponsorii programului au în vedere și posibilitatea reducerii sumei la 500 sau 300 de euro pe săptămână, în funcție de numărul de participanți pe care programul îl va aduna în perioada stabilită (25.03.2020 – 10.04.2020)”, explică experții CERT-RO.

Echipa CERT-RO vă recomandă să:

 

  • citiți și să analizați cu atenție informațiile culese din mediul online;
  • verificați mereu sursa mesajului primit, precum și adresa site-urilor pe care le vizitați;
  • evitați accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica în prealabil;
  • mențineți pe dispozitiv o soluție antivirus cu actualizările la zi;
  • accesați resurse online gratis, pentru verificarea acestor link-uri, dacă nu aveți altă posibilitate la îndemână;
  • fiți atenți la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare;
  • contactați operatorul de telefonie mobilă, dacă ați constatat că ați căzut victimă acestui tip de fraudă;
  • depuneți o plângere la Poliție, în cazul în care ați suferit pierderi financiare.
Detalii, pe https://cert.ro.