Procurorii germani investighează directori Facebook, instanţele apără protecţia datelor cu caracter personal: sunt doar două exemple de probleme provocate de europeni gigantului american. Iar reacţia acestuia este neobişnuit de nervoasă.

Fie că pericolul vine din Irlanda, fie din Belgia sau Germania, durerile de cap provocate de Vechiul Continent reţelei Facebook cresc în ultimul timp de la săptămână la săptămână.

Luni a venit informaţia că un procuror din Hamburg investighează directori ai Facebook Germany GmbH, suspectaţi de încurajarea diseminării unor mesaje de instigare la ură. 

Marţi, Curtea Supremă din Irlanda a decis că transferurile de date personale prin intermediul Facebook către SUA pot fi anchetate de către Comisia pentru protecţia datelor. Decizia este rezultatul direct al unei hotărâri istorice de acum două săptămâni a Curţii de Justiţie a UE prin care a invalidat cadrul juridic privind transferul de date personale din UE către SUA. 

Miercuri, un judecător din Viena a decis că Max Schrems, tânărul austriac de la care a pornit toată povestea, poate da în judecată Facebook într-o instanţă din capitala austriacă.

Până acum nimic nou. Bătrâna Europă a încercat mereu să reziste giganţilor tehnologi din SUA. În ultimul timp însă problemele s-au tot adunat, iar Facebook a ales să reacţioneze într-un mod neobişnuit. 

Nu ne priveşte? Ba bine că nu

Decizia de marţi indică o nervozitate în creştere dar şi modul în care va evolua în următoarele săptămâni relaţia dificilă dintre Europa şi Facebook, notează Spiegel online.

Totul a fost posibil ca urmare a verdictului istoric dat de Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), care a invalidat, pe 6 octombrie, acordul privind schimbul de date între UE şi SUA, pe motiv că europenii nu sunt protejaţi când vine vorba de accesul NSA la datele lor personale. Verdictul a fost dat în urma unei plângeri făcute de Max Schrems, care a reclamat tocmai practicile Facebook.

Care a fost reacţia Facebook? "Acest caz nu ne priveşte". Chiar dacă reacţia se poate baza pe faptul că există reguli diferite privind transmiterea datelor, afirmaţia a creat iritare. Cum adică o hotărâre istorică a CJUE cu privire la practicile Facebook nu priveşte Facebook?

De altfel, atitudinea adoptată de concern la audierile de marţi de la instanţa supremă din Irlanda a fost una diferită: este important "să furnizăm informaţii exacte cu privire la operaţiunile noastre şi să corectăm neclarităţile”. Asta sună mai mult a "deci acest caz ne priveşte”, apreciază publicaţia citată. 

Declaraţia năucitoare a unui şef din cadrul Facebook 

Nimeni nu s-a lămurit încă în legătură cu urmările deciziei CJUE din 6 octombrie, dar Facebook are motive de îngrijorare în condiţiile în care autorităţile care se ocupă de protecţia datelor din statele membre – şi în cazul Germaniei chiar şi cele din landuri – au un cuvânt de spus în privinţa transferului de date către SUA.

Şeful diviziei de securitate din cadrul Facebook, Alex Stamos, a comentat faptul că reţeaua este dată în judecată în Belgia din cauza folosirii cookie-urilor într-un mod care a sunat mai mult ca o ameninţare. Aflat în Belgia, Stamos a spus că interzicerea folosirii cookie-urilor "ar putea pune în pericol siguranţa conturilor utilizatorilor belgieni”.