Directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a anunțat că a sosit momentul să acționăm pentru a crea un set de politici care să asigure că impactul inteligenței artificiale este benefic și nu dăunător umanității.

Potrivit Kristalinei Georgieva, creșterea inteligenței artificiale va afecta 60% din locurile de muncă din economiile avansate și unele piețe emergente din întreaga lume, scrie euronews.com.

Cu puțin timp înainte de a pleca la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția, șeful FMI a avertizat asupra consecințelor enorme pe care creșterea utilizării IA le-ar putea avea asupra pieței globale a muncii, accentuând inegalitățile și lăsând milioane de oamenI fără un loc de muncă.

"Slujba dvs ar putea dispărea complet, iar asta nu este un lucru bun. În același timp, IA v-ar putea îmbunătăți locul de muncă, astfel încât să fiți mai productiv și să vă ridicați nivelul veniturilor", a spus Georgieva într-un interviu acordat agenției AFP din Washington.

Potrivit lui directorului FMI, impactul inteligenței artificiale va fi puțin mai mic pe piețele emergente, unde vor fi afectate doar 40% din locurile de muncă, iar în țările cu venituri mici, procentul scade la 26%.

Aceste estimări sunt cuprinse într-un raport al FMI, potrivit căruia IA va afecta jumătate dintre locurile de muncă, în timp ce restul ar putea beneficia de introducerea noii tehnologii.

IA ar putea face față unor sarcini cheie îndeplinite în prezent de oameni, ceea ce ar putea reduce cererea de muncă, ducând la salarii mai mici și la micșorarea numărului locurilor de muncă'', se arată în raport. ''În cazurile cele mai extreme, unele dintre aceste ar putea dispărea''.

Potrivit Georgieva, ''foarte probabil în piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, IA va avea un impact mai puțin pozitiv, ceea ce ar putea exacerba decalajul digital și inegalitatea veniturilor dintre țări''. De asemenea, se așteaptă ca vârstnicii să sufere mai mult din cauza impactului IA.'', spune Georgieva. ''Inteligența artificială este puțin înfricoșătoare, dar este și o oportunitate uriașă pentru întreaga lume''.

Se estimează că impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă va fi unul dintre subiectele principale aflate pe ordinea de zi la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA