Economia datelor în atenția decidenților europeni: criza climatică, războiul din Ucraina și criza energetică au făcut ca digitalizarea să devină o prioritate, factorul comun al unor sectoare-cheie.

Digitalizarea informațiilor crește nivelul de credibilitate și oferă piețelor mai puțin dezvoltate oportunități de parteneriate și dezvoltare. Cu condiția ca etica să însoțească pas cu pas sectorul IT. „Utilizarea etică a tehnologiei, utilizarea etică a datelor devine primordială. Nu există niciun viitor dacă nu obținem controlul asupra tehnologiei pe care o folosim în viața noastră”, potrivit lui Francesco Bonfiglio, CEO-ul GAIA-X. 

În tot acest context a intrat în atenție conceptul de autonomie strategică a Uniunii Europene, țările Uniunii își propun să dezvolte un plan european de capacitate de producție autohtonă, în sectoare cheie: de la cel digital la cel al industriei de apărare și o serie de altele. Conectate la hub-ul european, federațiile românești ar putea juca un rol important în noul proiectul european, susținut de motorul franco-german.

Membrii Parlamentului European sunt cei care elaborează politicile care vor întări capacitățile Europei în noile tehnologii digitale. Se vorbește tot mai mult despre un cadru legal ce stabilește reguli comune pentru partajarea datelor atunci când se utilizează produse conectate sau servicii conexe, dar sunt promise și măsuri de protecție împotriva transferului internațional ilegal de date de către furnizorii de servicii cloud.

Gaia-X - motorul franco-german pentru digitalul european

Gaia-X a fost lansată în iunie 2020 de ministrul german al economiei, Peter Altmaier, și de ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire - un demers asumat de Franța și Germania, îmbrățișat rapid și de alte state europene din dorința de a dezvolta anumite sectoare cheie. Gaia-X consolidează schimbul de informații și își propune să creeze un ecosistem comun și sigur pentru utilizatorii finali, furnizori, public și economie. Baza acestui proiect este acela de a consolida suveranitatea digitală a pieței interne a UE.

Suveranitatea digitală a UE - etica, în centrul promisiunilor 

Prin intermediul Gaia-X, participanții la piața europeană de date vor putea acționa autonom în ceea ce privește schimbul și partajarea datelor și vor putea lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la serviciile care respectă specificațiile tehnice caracteristice și reglementările europene, naționale și personale.

Gaia-X își propune să reunească resurse și competențe în vederea creării unui cadru de încredere care să reușească să conecteze doi diferiți furnizori de cloud și diferite tipuri de utilizatori într-un mediu adecvat pentru a impulsiona economia europeană a datelor. Cerințele tehnice ale acestui ecosistem includ utilizarea de tehnologii deschise și sigure, componente software dintr-un depozit comun, standarde bazate pe valori comune și pe reglementările relevante ale UE și ale statelor sale membre, precum și servicii IT unificate.

Necesitatea stabilirii unor norme comune și standarde pentru prelucrarea datelor, pentru operatori și utilizatori în cadrul UE sunt obligatorii și pentru interacțiuni cu actorii din țările din afara Uniunii Europene.

Dominată de giganții americani, piața europeană a serviciilor cloud e de aproximativ 30% și are o serie de probleme specifice, generate adesea de particularitățile sistemelor. 

Cu 370 de organizații membre și companii din 21 de hub-uri naționale din toate sectoarele, Asociația Gaia-X își propune să creeze acel numitor comun necesar pentru piața de cloud europeană. Sectoarele reunite privesc mobilitatea, energia, producția, finanțele, agricultura, industria aerospațială, serviciile publice, turismul și sănătatea. Sunt membri ai socieației și entități non-europene care își asumă să respecte standardele Uniunii Europene; din board fac parte reprezentanți ai companiilor europene, în timp ce hub-urile regionale/statale sunt independente.

Până în prezent, printre membrii fondatori ai Fundației Gaia-X din Franța se numără Atos, Dassault Systèmes și Orange. Hub-ul german are reunește companii precum Bosch, SAP, Siemens și Deutsche Telekom. Spania (care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în iulie 2023) s-a alăturat acestui proiect în 2021, pentru a stimula economia datelor din țară.

Accelerarea și sprijinirea guvernamentală a fost observată recent când în cadrul grupurile de lucru pentru sănătate, mobilitate și industrie medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona au jucat un rol-cheie, întrucât acest centru conduce grupul de lucru pentru sănătate din cadrul Gaia-X. Practic, actorii din sectorul sănătății își pun la comun rapoartele și studiile într-un cloud de date interconectat, ceea ce face posibilă anticiparea modului în care vor evolua transplanturile, de exemplu, sau anticiparea declarării unei noi pandemii - inteligența artificială facilitează acest schimb de informații.

Ce înseamnă suveranitate în cloud 

În conceptul Gaia-X, generația de cloud este suverană. "Suveranitatea înseamnă transparență, controlabilitate și interoperabilitate între tehnologii. Înseamnă că acolo unde punem datele noastre, acolo unde punem serviciile noastre, nu va mai exista infrastructură care este condusă de terți, care folosesc regulile lor, controlate de oamenii lor și folosesc aceste așa cum doresc ei, ci mai degrabă vom crea un cadru pentru a trata aceste date în conformitate cu un set de reguli care readuc utilizatorul în centru.”, potrivit lui Francesco Bonfiglio, CEO.

Lansat la 5 decembrie 2022 cu sprijin guvernamental, HUB-ul românesc GAIA-X  este o inițiativă a Asociației CIO Council – Asociația Directorilor de IT și Comunicații din România și ClusterPower, firmă care a dezvoltat lângă Craiova cel mai mare data-centre din România, printre primele trei în Europa; Ministerul  Cercetării, Inovării și Digitalizării a sprijinit proiectul GAIA-X în România.

Miza generală a proiectului dar și a fiecarui HUB regional/statal este aceea a dezvoltării economice, iar serviciile de infrastructură IT să fie un instrument, în centrul afacerilor. În acest moment HUB-ul GAIA-X România este în faza de dezvoltare. Iar discuțiile actuale pe lângă cooptarea companiilor de profil, IMM-urilor, universităților, centrelor de cercetare și administrație centrale vizează și identificarea unui proiect Light House al Hub-ului românesc fie că vorbim despre: producție, energie, sectorul public. La fel ca în alte state cu vechime în cadrul GAIA X, sectorul guvernamental nu poate sta indiferent la tectonica europeană într-un domeniu în care România nu duce lipsă de expertiză și inovație.

Despre autori

Maria Smarandache, jurnalist TVR, câștigătoare a unei burse JTI, se află într-un schimb de experiență la EURACTIV.com. Dan Luca este reprezentant al EURACTIV.com