Germania lansează un plan de acțiune privind inteligența artificială
Germania dorește să stimuleze dezvoltarea AI la nivel național și european, potrivit unui nou plan de acțiune privind inteligența artificială prezentat de Ministerul Educației și Cercetării, având ca scop prinderea din urmă a Chinei și SUA.
Germania lansează un plan de acțiune privind inteligența artificială pentru a stimula investițiile și cooperarea europeană. Germania dorește să stimuleze dezvoltarea inteligenței artificiale la nivel național și european, potrivit unui nou plan de acțiune privind inteligența artificială prezentat de Ministerul Federal al Educației și Cercetării, care urmărește să împingă UE să egaleze SUA și China, deja dominante.
Citiți articolul original în limba germană aici.
În planul său de acțiune, ministerul a menționat 12 domenii de acțiune, printre care se numără consolidarea întregului lanț valoric al AI la nivel național și european, concentrându-se pe conectarea punctelor cu educația, știința și cercetarea.
Pentru a stimula dezvoltarea AI, ministerul a promis o investiție de 1,6 miliarde de euro pe durata mandatului actualului guvern.
Mai exact, acesta va promova 50 de măsuri în curs de desfășurare axate pe cercetare, competențe și dezvoltarea infrastructurii și le va completa cu 20 de inițiative suplimentare în domeniul AI.
"Dacă vrem să ținem pasul cu SUA și China, nu putem face acest lucru decât împreună cu partenerii noștri europeni. Dacă vrem să ținem pasul cu concurența globală, Europa este un factor-cheie pentru noi. De aceea, dorim să îmbunătățim semnificativ cooperarea europeană în domeniul AI și să maximizăm impactul Europei", a declarat ministrul cercetării, Bettina Stark-Watzinger.
Pentru a arăta că este serios în ceea ce privește promovarea acestei tehnologii, ministerul a anunțat, de asemenea, organizarea unui atelier de lucru privind AI la Bruxelles în ianuarie 2024 pentru a consolida în continuare cooperarea europeană în domeniul AI și pentru a "identifica modalități și măsuri pentru ca Europa să devină un lider în domeniul AI".
"Cu planul nostru de acțiune privind AI, dorim să dăm un nou impuls ecosistemului german de AI. Obiectivul nostru este ca Germania și Europa să fie lideri într-o lume «Powered by AI»", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru Euractiv.
În același timp, Berlinul a subliniat că planul de acțiune privind AI este independent de Actul privind AI, o lege de referință a UE care reglementează inteligența artificială pe baza capacității sale de a provoca daune. Ministrul cercetării, Bettina Stark-Watzinger, a subliniat în repetate rânduri că AI are nevoie de reguli clare, nu de o reglementare excesivă.
Inteligența artificială "Made in Germany și în Europa"
Cu 508 startup-uri de AI, peisajul inteligenței artificiale din Germania a înregistrat deja o creștere masivă de 67% în acest an, comparativ cu 2022, potrivit studiului "German AI Startup Landscape 2023" realizat de Institutul AppliedAI pentru Europa.
În comparație cu start-up-urile obișnuite, start-up-urile de AI din Germania par să aibă o rată de supraviețuire "extrem de" ridicată, cu numai 42 eșuate în 2023. Potrivit studiului, Berlin și München sunt principalele locații pentru start-up-urile de AI.
"Cred că aceasta este, de asemenea, o întrebare pentru viitor, dacă noi, ca Germania, vom reuși să luăm acest subiect suficient de în serios acum și să ne asigurăm că jucăm un rol semnificativ în această dezvoltare", spune expertul în AI Bernhard Schölkopf.
Dar proiectele de inteligență artificială demne de remarcat care provin din Germania sunt încă minoritare.
"Cu excepția câtorva excepții notabile, cum ar fi Celonis și Aleph Alpha sau DeepL, Germania nu a reușit aproape deloc să înregistreze succese economice în domeniul AI. Doar aproximativ 15% dintre companiile germane utilizează inteligența artificială, iar acest lucru trebuie să se schimbe dacă vrem să ne valorificăm potențialul", spune Stark-Watzinger.
Înființată în 2011, compania Celonis, cu sediul la München, dezvoltă o inteligență artificială pentru a îmbunătăți procesele de afaceri.
Start-up-ul Aleph Alpha din Heidelberg este specializat în modele lingvistice pentru industrie și administrație. Administrația landului Baden-Württemberg folosește deja modelele sale, iar startup-ul a strâns deja luni o a doua rundă de finanțare de 500 de milioane de dolari, printre investitori numărându-se IPAI, Bosch și SAP.
Fondată în Köln, compania DeepL s-a făcut cunoscută cu serviciul său de traducere, un concurent al Google Translate, și a devenit un așa-numit start-up "unicorn", cu o evaluare de peste un miliard de dolari începând cu luna ianuarie.
Există, de asemenea, speranțe mari pentru supercomputerul JUPITER, care va fi operațional în 2024. Sistemul JUPITER este conceput pentru cele mai mari simulări posibile și aplicații AI în știință și industrie. Cu JUPITER, Germania calcă pe urmele supercomputerului finlandez LUMI și a supercomputerului italian LEONARDO.
"Sistemul JUPITER va fi o componentă masivă, mai puternică decât sistemul anterior. JUPITER va fi de cel puțin 25 de ori mai puternic în zona de simulare. Așadar, este o rată de creștere uriașă. München și Stuttgart vor urma în 2025 și 2026", spune Thomas Lippert, șeful Centrului de Cercetare Jülich.
Nu fără critici
Deși purtătorul de cuvânt al ministerului a atribuit întârzierea de două luni dezvoltării inteligenței artificiale, sectorul privat este în continuare nemulțumit de planul de acțiune privind inteligența artificială.
"În același timp, planul de acțiune este un ultim pas pentru coordonarea necesară introducerii AI în cadrul guvernului de la Berlin. Rămâne clasica comportamentalizare în gândire și acțiune pentru o tehnologie care va schimba modul în care acționăm ca economie și ca societate", a declarat Dirk Freytag, președintele Asociației germane a economiei digitale (BVDW), pentru Euractiv.
Potrivit președintelui BVDW, AI trebuie să fie utilizată în mod activ în ministere pentru a acționa ca un declanșator pentru proiectele de AI.
"Planul de acțiune este, prin urmare, un mic pas în direcția corectă. Dar nu este o mare piatră de hotar", a încheiat Freytag.
Comentarii