Guvernul a aprobat joi Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale 2024-2027. Decizia vine după ce Comisia Europeană a lansat în 2018 Strategia europeană în domeniu.

La debutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că proiectul va "fundamenta finanțările europene dedicate introducerii tehnologiilor de ultimă generație" și speră ca instituțiile de stat, în frunte cu ANAF, vor folosi "rapid și pe scară largă inteligența artificială în analize de risc, în licitații publice și în orice proces care prevede eficientizarea banului public".

În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern se arată că, în contextul desideratului UE de a deveni lider mondial în domeniu, și România va trebui să se alinieze tendințelor, să își creeze un cadru de reglementare, să își traseze un parcurs de adoptare a tehnologiilor care să fie în acord cu contextul național și să valorifice resursele de expertiză în științe, inovație tehnologică, investiții, prin implicarea mediului academic, afaceri, cercetareinovare și administrație publică.

Programul de Guvernare 2021-2024 menționează inteligența artificială în contextul stimulării de proiecte strategice pe direcțiile de dezvoltare la nivel european, ca obiectiv strategic al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

O astfel de linie de interes pentru România este utilizarea comună și mai eficientă a resurselor, unde IA apare alături de Big Data și IoT. Transformarea digitală va fi implementată pe cinci axe strategice: administrație publică digitală, economie digitală, educație digitală, securitate cibernetică, comunicații digitale și tehnologii ale viitorului, unde IA este menționată alături de tehnologii precum 5G, IoT, comunicații cuantice, robotică, blockchain sau orașe inteligente. 

Elaborarea Strategiei naționale pentru inteligența artificială este un obiectiv asumat la nivel guvernamental de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României, misiune care derivă și din atribuțiile specifice pe care le au cele două instituții.

În elaborarea SN-IA au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizațiile internaționale, special pentru cazurile în care statele demarează procese de dezvoltare a strategiilor de către responsabilii politicilor în acest domeniu, o parte din cele mai importante fiind:

(i) Realizarea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea în domeniul IA;

(ii) Promovarea unui ecosistem digital pentru IA;

(iii) Oferirea unui mediu politic propice pentru IA;

(iv) Consolidarea capacității umane și pregătirea pentru tranziția pe piața muncii;

(v) Cooperarea internațională pentru IA de încredere.

Strategia va reprezenta instrumentul prin care acțiunile instituțiilor guvernamentale se vor alinia, conecta și intensifica pentru a produce rezultate. Prin planul de acțiuni și cadrul de guvernanță care se vor elabora ulterior, fiecărei instituții implicate îi vor reveni acțiuni concrete, termene și resursele necesare. Eforturile de coordonare și de monitorizare vor reveni unor structuri intersectoriale, care vor avea astfel, în timp real, viziunea de ansamblu asupra situației și vor putea interveni pentru a corecta sau impulsiona procesul de implementare. Aceste avantaje ale unei implementări concertate și dinamice 5 pot fi date doar de un cadru strategic solid și de un sistem de guvernanță minuțios planificat și asumat la nivel politic.

SN-IA înglobează nevoile concrete de dezvoltare a României în domeniul IA, așa cum au fost identificate în procesul de consultare publică, respectând deopotrivă cerințele legislative europene și alinierea la macro-direcțiile strategice comunitare privind susținerea excelenței și asigurarea încrederii în tehnologie, ca factori determinanți în adoptarea acesteia.

"Inteligența Artificială va transforma peisajul economic al României. Următorul deceniu va necesita efortul întregii societăți, al guvernului, deoarece creșterea economică și, implicit, prosperitatea socială vor fi definite de abilitatea României de a înțelege, de a valorifica și de a se adapta la avansul rapid determinat de tehnologiile emergente, cu precădere de IA. Valorificarea oportunităților pe care IA le deschide, începând cu alinierea la obiectivele stabilite de strategia națională de IA pentru planificarea pe termen imediat următor, va sprijini dezvoltarea economică, bunăstarea socială și optimizarea guvernării statului, în contextul tranziției către o economie bazată pe cunoaștere, IA fiind printre actorii principali", scrie în nota de fundamentare.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale inteligenței artificiale se referă la îmbunătățirea nivelului și calității vieții la nivel de societate. Aceste soluții de IA pot să eficientizeze și faciliteze interacțiunile de orice tip și să adauge plusvaloare individului ca parte integrantă a mecanismelor locale, regionale și naționale. Adoptarea soluțiilor IA trebuie să vină în mod natural și să nu ridice bariere sau probleme utilizatorilor finali. Implementarea lor la nivel de administrație publică nu ar trebui să 6 limiteze sau să îngreuneze accesul cetățenilor la serviciile publice, ci din contră, să permită o mai mare transparență a deciziilor și o rapiditate crescută a soluționării cererilor acestora, precum și o mai mare implicare a cetățenilor în luarea deciziilor la nivel local și național.

Mai multe detalii despre proiect - AICI.

Potrivit HG, se înființează Comisia Interministerială pentru Coordonarea Implementării SN-IA, denumită în continuare Comisia, organism fără personalitate juridică, ale cărei ședințe sunt conduse de reprezentantul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. 

Conducerea Comisiei este asigurată de ministrul Cercetării sau de un secretar de stat desemnat de acesta, în calitate de președinte, iar în scopul analizării stadiului de îndeplinire a măsurilor prevăzute în planul de măsuri din SN-IA, Comisia se reunește în ședințe de lucru cel puțin de două ori pe an