Deși România se laudă cu una dintre cele mai mari viteze de acces la Internet din lume, procentul de utilizatori ai internetului din totalul populației este cel mai mic din Uniunea Europeană

România dispune de rețele de internet în bandă largă superioare, dar țara noastră are cel mai mic procent de utilizatori de internet în mod regulat din Uniunea Europeană (52% față de 76% în UE) și 32% din populație nu a utilizat niciodată internetul (față de 16% în UE), se arată într-un comunicat al ECDL România, notează Agerpres

Potrivit Raportului de țară publicat de Comisia Europeană în martie 2016, mai puțin de jumătate (46%) din forța de muncă din România posedă abilități digitale suficiente (față de 72% în UE), acest aspect putând deveni un obstacol major în calea dezvoltării economice, relevă sursa citată. 

Totodată, România se situează pe locul 28 dintre cele 28 de state membre ale UE, având cel mai slab indice al economiei și societății digitale, conform raportului DESI 2016 (Digital Economy and Society Index), potrivit ECDL România, operatorul național al licenței ECDL, cu o rețea de peste 700 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul țării. 

„Comparativ cu anul trecut, un procent mai mare din populație este abonat la rețele în bandă largă și datorită calității ridicate a acestora, însă nivelul scăzut al competențelor digitale și al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a țării. Utilizarea internetului este în creștere, în principal datorită unei mai importante conectări la rețelele sociale”, precizează comunicatul. 

Conform ECDL România, datele arată că digitalizarea administrației publice se întâmplă lent și cu întreruperi: doar 8% dintre utilizatorii de internet români au transmis online formulare publice comparativ cu o medie europeană de 32%. În ciuda progreselor din ultimii ani, potențialul de e-commerce este încă în mare parte neexploatat. 

„În 2015, România a înregistrat cel mai scăzut procent de consumatori care au cumpărat online (11% comparativ cu media europeană de 53%). Aptitudinile digitale sunt insuficient dezvoltate pe piața de muncă românească. Gradul de participare la programe de educație a adulților este cel mai scăzut din UE (1,5% în 2014, comparativ cu o medie a UE de 11%)”, menționează sursa citată. 

ECDL notează că mai multe studii și-au propus să cuantifice costul ignoranței digitale. „În timp ce fiecare dintre ele a fost implementat în contextul individual, specific fiecărei țări, cu costuri variabile ale muncii, toate studiile indică același lucru: ignoranța digitală este scumpă”. Un studiu din Olanda a sugerat că prețul pentru timpul pierdut din cauza lipsei de competență a angajaților în utilizarea computerului ar putea ajunge la 19,3 miliarde de euro. Un studiu din Grecia a relevat faptul că utilizatorii aplicațiilor de calcul tabelar i-ar costa pe angajatori circa 560 euro per angajat în scăderea anuală a productivității, în timp ce pentru utilizatorii de baze de date acest cost a urcat la 1.200 euro anual pentru fiecare angajat. Un studiu similar din Italia a estimat că ignoranța digitală costă economia italiană peste 15 miliarde de euro anual, potrivit comunicatului ECDL.