Parlamentul European va folosi platforma TikTok în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, în ciuda interdicției în instituțiile UE de a folosi aplicația pe dispozitivele de serviciu din cauza îngrijorărilor privind protecția datelor.

În timp ce interdicția de a folosi TikTok pe dispozitivele instituționale va rămâne în vigoare, serviciul de presă al Parlamentului a confirmat pentru EURACTIV că va menține totuși o prezență pe platformă înaintea alegerilor, care vor avea loc la începutul lunii iunie.

„Direcția Generală pentru Comunicare intenționează să creeze o prezență instituțională pe platformă fără a folosi inițial dispozitivele și rețelele Parlamentului European”, au declarat serviciile de presă pentru EURACTIV.

„Acest lucru ar permite [Parlamentului European - n.r.] să lupte împotriva dezinformării și să transmită mesajul, menținând în același timp sistemele Parlamentului în siguranță”, au adăugat serviciile de presă.

Conferința Președinților (CoP), organul Parlamentului European responsabil pentru stabilirea agendelor sesiunilor plenare, este așteptată să discute problema în cadrul întâlnirii sale de joi, au aflat jurnaliștii de la EURACTIV din mai multe surse apropiate de subiect.

CoP va aproba probabil și o dezbatere în următoarea sesiune plenară de la sfârșitul lunii februarie despre interferențele străine în timpul alegerilor europene, la care va participa și comisarul pentru valori și transparență, Věra Jourová, arată un document intern al Parlamentului European, consultat de EURACTIV.

Parlamentul European investește 37 de milioane de euro în strategia sa de comunicare pentru a încuraja oamenii să voteze. Printre așa-numiții "multiplicatori" identificați pentru campanie se numără "celebrități" cărora li se va cere să aducă tineri și votanți pentru prima dată la urne.

+++

Pe 23 februarie 2023, Departamentul IT al Comisiei Europene le-a cerut tuturor angajaților să-și dezinstaleze aplicația TikTok de pe telefoanele de serviciu, iar decizia le-a fost comunicată angajaților printr-un e-mail.

Măsura a fost luată pentru a proteja datele Comisiei Europene de potențiale amenințări cibernetice.

"Suntem dezamăgiți de această decizie, pe care o considerăm eronată și bazată pe concepții fundamentale greșite. Am contactat Comisia pentru a clarifica lucrurile și pentru a explica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vin la TikTok în fiecare lună”, a declarat, atunci, pentru Euractiv.com, un purtător de cuvânt al TikTok.

În noiembrie 2020, chinezii de la TikTok au recunoscut că datele personale ale utilizatorilor din întreaga lume puteau fi accesate în sediul central din China.

Peste 30 de state din SUA au luat decizia de a interzice TikTok pe dispozitivele de serviciu ale angajaților din Guvern.