Netflix, cea mai cunoscută televiziune online din lume, s-a extins începând miercuri în 130 de țări, inclusiv în România. Accesul la baza de filme și seriale a serviciului originar din SUA costă între 8 și 12 euro pe lună.

Intrarea Netflix în România este așteptată de mult timp, iar în decembrie portalul wall-street.ro anunța lansarea serviciului pe piața locală în ianuarie. Mai multe voci din industria media și din IT au spus însă că acest lucru nu este posibil, dar că se așteaptă la un debut în cursul acestui an, dat fiind că Netflix, o companie listată în Statele Unite, își informase investitorii în privința planurilor agresive de extindere.

Netflix este cel mai important serviciu de streaming online din lume, cu circa 70 de milioane de abonați în peste 60 de țări. Platforma conține peste 100 de milioane de ore de conținut video, de la filme clasice la seriale originale, documentare sau emisiuni TV.

„Venirea Netflix în România e primul semn mare, de la disponibilitatea iTunes încoace, că țara noastră este văzută cu alți ochi în lumea distribuției de divertisment. Să sperăm că vor urmă și alții, în timp scurt”, scrie într-o postare pe blogul propriu Cristian Manafu, cunoscut blogger și consultant social media.

Utilizatorii români beneficiază de gratuitate timp de o lună, după ce și-au făcut un cont pe site-ul www.netflix.com/ro/. După expirarea perioadei de testare, utilizatorii pot alege din cele trei tipuri de abonament disponibile. Cel mai ieftin este abonamentul de bază, de 7,99 euro/lună, care permite vizualizarea conținutului pe un singur ecran. Celelalte două abonamente disponibile pentru utilizatorii români sunt: standard, cu o valoare de 9,99 euro și care permite vizionarea HD și folosirea a două ecrane în același timp, și premium, cu o valoare de 11,99 euro, care permite și vizionarea Ultra HD și folosirea a patru ecrane în același timp.

Astfel, Netflix vine cu prețuri mai mari decât cele practicate de alte platforme locale, dar cu un conținut mult mai vast, iar unele producți sunt la rezoluție ridicată (Ultra HD). În prezent, utilizatorii de internet din România pot alege platforme ca Voyo (lansat de ProTV), HBO Go sau servicii ale operatorilor telecom ca Digi Online, TelekomTV.ro.

Dar principala problemă a Netflix nu va fi atât concurența altor platforme similare, cât streamingul ilegal via site-uri de tip filmepenet.ro și pasiunea românilor pentru „download de pe torente” (descărcarea ilegală a filmelor/serialelor piratate de pe site-uri care utilizează tehnologia bittorrent). De altfel, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Europeană, România avea a doua rată a pirateriei online de filme dintre statele membre (75%), după Lituania.

„La 8 euro pe lună, va fi greu «să spargă» pirateria din .ro”, scria în decembrie, pe blogul său, Orlando Nicoară, cofondator al Welovedigital.ro și unul dintre cei mai cunoscuți oameni din industria online din România.

Paradoxal, erau români care plăteau și accesau Netflix, înainte de lansarea pe piața locală, prin metode nu tocmai legitime, dat fiind că, oficial, serviciul nu era disponibil în România.

Netflix, care a pornit în 1997 ca serviciu de închirieri DVD-uri, a schimbat piața media din SUA și nu numai, având în vedere că mulți clienți au renunțat la abonamentul la cablu în favoarea platformei online.