Transparența sau lipsa ei, concentrarea economică sau a afilierilor politice, legăturile cu crima organizată în sectorul furnizorilor de internet au făcut obiectul investigației jurnalistice din cadrul proiectului "Who are the gatekeepers?"

Cine sunt furnizorii de internet? Cine sunt oamenii din spatele companiilor care oferă servicii de internet? Cât control au asupra comunicațiilor online?

Au legături politice sau probleme cu legea?

Inițiativa vizează 12 țări din regiune: România, Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia și Slovenia. În cadrul evenimentului vor fi lansate rezultatele preliminare pentru cinci țări: România, Bulgaria, Ucraina, Serbia și Armenia.

Concluziile pentru aceste țări - sintetizate în infograficul de mai jos - dezvăluie o absența generalizată a transparenței în industrie, multe companii fiind caracterizate de structuri etajate de proprietate/proxy și nenumărate off-shore-uri. Deși legăturile politice și cele cu spațiul crimei organizate se găsesc într-o pondere mai mică, ele ridică o serie de întrebări cu prvire la: acțiuni deținute de state, conexiuni politice în industrie, precum și acuzații de spălare de bani, corupție și șantaj.

Platforma cu infografice interactive, care arată legăturile pe niveluri de acționariat, în urma investigației jurnalistice, prezintă rezultatele preliminare pentru cinci țări - platforma cu rezultatele parțiale este disponibilă aici (reportingproject.net/internetownership).

Rezultate preliminare pe baza investigațiilor pentru platforma reportingproject.net/internetownership

Infografic - sinteză rezultate preliminare cinci țări rezultate în urma datelor intractive publicate pe platforma reportingproject.net/internetownership/ (editarea grafică a imaginii de mai sus: EurActiv.ro - Ioana Moldovan)

Principalele obiective ale proiectului sunt:

· Creșterea conștientizării publice și îmbunătățirea cunoașterii privind proprietarii furnizorilor de servicii de internet din Europa Centrală și de Est, inclusiv în ceea ce privește absența transparenței, relațiile cu mediul politic și legăturile cu structurile de crimă organizată și corupție

· Facilitarea cooperării transnaționale din regiune între jurnaliști și activiști civici

· Sensibilizarea actorilor instituționali europeni în privința problemelor asociate cu infrastructura de internet și promovarea implementării unor măsuri specifice pentru asigurarea transparenței în domeniu și protejarea drepturilor și libertăților în cadrul digital.

 

Rezultatele preliminare au fost prezentate în prima conferință din cadrul proiectului ”Who are the gatekeepers?” se desfășoară luni, 28 septembrie; proiectul este finanțat de Fundația Knight (John S. and James L. Knight Foundation - USA) și de German Marshall Fund of the USA/Black Sea Trust, proiectul urmărește identificarea și investigarea proprietarilor furnizorilor de servicii de internet (ISP) din Europa Centrală și de Est.

Evenimentul destinat dezbaterii publice va fi urmat de:

- o conferință la Bruxelles în care vor fi prezentate rezultatele finale

- un webinar despre metodologia proiectului și potențialul de transfer Proiectul este implementat de un consorțiu format din Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Rise Project și Asociația Actorilor Europeni (EurActiv România) și este finanțat de Fundația Knight (US John S. and James L. Knight Foundation) și German Marshall Fund of the USA/Black Sea Trust.

Disclaimer: Toate materialele poartă responsabilitatea autorilor și nu reprezintă poziția finanțatorilor.