Amenințări cibernetice, interferențe electorale, dezinformare online amplificată de inteligența artificială generativă, aceste noi provocări zdruncină societățile noastre democratice. Și trebuie să începem să depășim aceste provocări.

Din păcate, instituțiile politice tradiționale și sistemele de apărare se luptă adesea să mobilizeze această generație obișnuită cu digital, se arată într-un articol publicat în Le Monde.

În același timp, așa cum arată mai multe inițiative lansate simultan în Franța, România și Moldova, inovațiile participative pot fi extrem de puternice și relevante. Ele demonstrează, de exemplu, că tinerii identifică în mod clar soluții pentru a proteja democrațiile și pacea împotriva dezinformării și că pot conveni asupra măsurilor concrete.

Pentru ei, alfabetizarea media, identificarea știrilor false, precum și crearea unei guvernări globale a inteligenței artificiale sunt esențiale pentru construirea unor societăți mai rezistente. Generația în creștere este pregătită să se implice în găsirea de soluții la noile provocări tehnologice.

Probleme complexe de securitate

Dacă inteligența artificială poate fi folosită pentru a crea deepfake și a disemina informații false, ea poate, de asemenea, dota statele cu instrumente care să faciliteze participarea la procesele democratice și dialogurile privind securitatea globală.

Acest instrument poate, de exemplu, să folosească conținut personalizat pentru a populariza probleme complexe de securitate, prezentându-le într-o manieră captivantă. AI poate adapta în continuare fluxurile de știri, modulele educaționale și simulările interactive la interesele individuale și stilurile de învățare. Procedând astfel, poate face subiecte precum apărarea cibernetică sau diplomația internațională accesibile și interesante. Un atu major, așadar, în lupta împotriva polarizării și neîncrederii care afectează societățile noastre.

Acesta este un exemplu concret al modului în care inovația poate juca un rol pozitiv în consolidarea democrațiilor reprezentative prin îmbunătățirea transparenței, incluziunii și implicarea cetățenilor. Analizând cantități mari de date din rețelele sociale, forumuri publice și alte surse, AI ajută la evaluarea opiniilor publice și la identificarea tendințelor emergente.

Dotați cu o mai bună înțelegere a preocupărilor și aspirațiilor diferitelor populații, inclusiv tinerilor, factorii de decizie pot elabora politici mai potrivite nevoilor lor.

Un efort concertat

Folosind AI pentru a analiza datele demografice și modelele de vot, liderii instituționali pot identifica barierele în calea participării politice, asigurându-se că toate vocile sunt auzite.

În plus, platformele bazate pe inteligență artificială pot eficientiza organizarea întâlnirilor publice și a consultărilor digitale, facilitând interacțiunea cetățenilor cu guvernele lor și contribuția la procesele de luare a deciziilor. Astfel, procesele politice mai incluzive conduc la mai mult consens și stabilitate.

Prin urmare, instituțiile au o oportunitate unică de a valorifica puterea inovației pentru a implica tinerii, pentru a promova democrații mai participative și pentru a promova pacea.

Cu toate acestea, pentru a realiza această viziune, este necesar un efort concertat pentru a dezvolta cadre etice și democratice pentru IA, pentru a investi în infrastructura digitală și pentru a promova cooperarea internațională. Procedând astfel, instituțiile democratice pot asigura un viitor mai prosper și mai stabil pentru generațiile viitoare.

Constance de Leusse este director executiv al Tech Hub al Universității Sciences Po, consilier strategic la Institutul AI și Societatea (ENS-PSL) și cercetător la Institutul Universitar European (EUI) din Florența (Italia).

Axel Dauchez este președinte și fondator Make.org, o platformă europeană pentru implicarea cetățenilor creată în 2016. A fost CEO Publicis France și Deezer.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA