România și Polonia pot prinde din urmă statele vestice destul de rapid, în IT&C, dacă pun accent pe dezvoltarea industriilor creative și pe schimbarea atitidinii față de risc, spune Marcin Jablonski, antreprenor și expert în proiecte internaționale.

Firmele din IT&C din Grupul Vișegrad, sprijinite să depășească stadiul de subcontractori 

Marcin Jablonski este implicat, prin compania sa, Connectionpoint, într-o inițiativă denumită V4ICT, platformă de cooperare și furnizare de expertiză pentru companii din domeniu, în cele patru țări vizate: Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Și firmele din România sau Bulgaria pot adera la proiect, dacă sunt interesate.

Entitatea a fost înființată printr-un proiect finanțat din Fondul Vișegrad (cu bani de la Guvernele celor patru state membre). 

„V4ICT este bazată pe ideea de a găsi și păstra valoarea adăugată în țară, deoarece provocarea pentru țările noastre este să ne dezvoltăm inteligent”.

Inițiativa este axată pe concentrarea de expertiză și pe colaborarea între companii și clustere IT&C din grupul Vișegrad. Însă, treptat, a trezit interesul și firmelor din alte țări: Bulgaria, Estonia”. Scopul acestor antreprenori și entități este, potrivit lui Jablonski, să creeze consorții, proiecte comune care să nu fie conduse de cei mai experimentați din Vest: Germania, Austria sau Franța.

Care ar fi principalele aspecte care pot face firmele din Europa Centrală și de Est să intre în concurență la nivelul din Vest?

1. schimbare de mentalitate: ieșirea din "faza" de subcontractori 

„Prin consorțiile create în cadrul platformei, urmărim să fie depășită faza în care statele din centrul și estul Europei să participe numai ca subcontractori în proiecte gândite pentru necesitățile și specificul celor din Vest.”, a mai adăugat antreprenorul polonez.

Marcin Jablonski este antreprenor și expert în domeniu IT&C din Polonia și are experiență de peste zece ani în zona dezvoltării acestei industriei, în special clustere și centre de expertiză (hubs) pentru companii.

El a explicat pentru EurActiv.ro că, în ciuda expertizei valoroase a tinerilor specialiști, România (în mod similar cu Polonia) trebuie să treacă printr-o schimbare de mentalitate la nivelul întreprinzătorilor.

Marcin Jablonski a fost speaker la Internet&Mobile World 2015, desfășurat la începutul lunii octombrie în București.

2. Inovare, cu toate riscurile

Problema principală în țările noastre, consideră expertul polonez, constă în abordarea concentrată pe siguranță și mai puțin pe risc, consideră acesta. 

 „Inovarea înseamnă asumarea de riscuri, este greu să obții rezultate spectaculoase dacă nu ești dispus să riști”, spune acesta. Mână în mână cu această teamă de risc merge, în opinia sa, faptul că firmele sunt mulțumite să se adreseze pieței interne. 

 

„România și Polonia sunt țări de dimensiuni mari, antreprenorii se concentrează pe piața locală sau poate regională. Nu doresc și nu sunt orientați către competiția externă”

„Spre exemplu, dacă merg în Estonia sau Letonia, țările sunt mici, nu există piață internă, așa că antreprenorii de la bun început trebuie să fie orientați și sunt pregătiți mental pentru competiția externă”. 

 3. Valoare adăugată prin creativitate: Industriile creative, de bază pentru încurajarea și dezvoltarea tinerilor profesioniști

 „În România am întâlnit mulți dezvoltatori cu idei și abilități deosebite. Polonia are foarte bine dezvoltat sectorul de jocuri electronice; în mod asemănător și Ucraina sau Belarus, de unde, spre exemplu, a apărut jocul celebru World of Tanks. Dar în România și Polonia trebuie insistat pe dezvoltarea sectorului de industrii creative”, spune Marcin Jablonski.

Viitorul este deschis, în opinia sa, celor care vor putea valorifica la maximum zona de servicii asociate internetului, din zona „internet of things”, în condițiile în care serviciile pentru întregul ecosistem economic sunt esențiale. 

„Aceasta este marea schimbare, provocare și totodată șansă pentru țările noastre: să se concentreze pe aceste zone și să creeze valoare adăugată pentru întreaga economie. În IT&C putem prinde din urmă statele vestice destul de rapid, aceasta e realitatea”

Jablonski consideră că statisticile care arată productivitatea redusă în economie, în Polonia și România, reflactă însă, deocamdată, o mentalitate necâștigătoare la nivelul pieței muncii. ”Încă predomină, din păcate, în economie, vechea mentalitate care încetinește dezvoltarea. Polonezii lucrează mult, însă valoarea adăugată este redusă”, punctează expertul polonez.

Aceasta, la rândul său, împreună cu teama de risc, este una din cauzele pentru care majoritatea companiilor din IT&C sunt, încă, numai subcontractori pentru proiectele inițiate și dezvoltate de companiile din Vest.