Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat joi în transparență decizională versiunea actualizată a Strategiei Naționale în domeniul Inteligenței Artificiale (SN-IA) 2024-2027.

"Ne-am asigurat că drepturile românilor vor fi protejate online. Strategia a beneficiat de o consultare publică extinsă, începând din septembrie 2023. Propunerile Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și ale celorlalte organizații au fost temeinic analizate și sunt integrate. AI este viitorul economiei digitale globale, iar România va fi parte a acestui viitor, valorificând extraordinarul potențial al țării în IT și tehnologii emergente!", a precizat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

În elaborarea SN-IA au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizațiile internaționale, recomandări ce vizează:

1) Realizarea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea în domeniul AI;

2) Promovarea unui ecosistem digital pentru AI;

3) Oferirea unui mediu politic propice pentru AI;

4) Consolidarea capacității umane;

5) Cooperarea internațională pentru AI de încredere.

SN-IA se bazează pe acțiunile concrete propuse la nivelul Uniunii Europene, dar este, de asemenea, ancorată în situația actuală și contextul românesc, atât în ceea ce privește AI, cât și domeniile conexe principale: cercetarea și dezvoltarea, inovarea, competitivitatea economiei, educația, digitalizarea administrației și a societății, spune MCID.