„Nașul" Inteligenței Artificiale susține că aceasta ar putea fi în curând mai deșteaptă decât noi
Un bărbat considerat în mare măsură "nașul" inteligenței artificiale (AI) și-a dat demisia, avertizând cu privire la creșterea pericolelor generate de dezvoltarea domeniului.
Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, și-a anunțat demisia de la Google printr-un comunicat adresat New York Times, declarând că își regretă munca din trecut, relatează BBC.
Într-un interviu acordat BBC, el a explicat că unele dintre pericolele reprezentate de roboții de cu Inteligență artificială sunt "destul de înspăimântătoare".
"În acest moment, nu sunt mai inteligenți decât noi, din câte pot să observ. Dar cred că s-ar putea să fie curând", a spus el. Hinton a recunoscut și faptul că vârsta sa a jucat un rol în decizia sa de a părăsi gigantul tehnologic, spunând că "are 75 de ani, deci e timpul să se retragă".
Cercetarea sa pionieră privind rețelele neuronale și învățarea profundă (deep learning) a deschis calea sistemelor AI actuale, cum ar fi ChatGPT. În Inteligența Artificială, rețelele neuronale sunt sisteme similare creierului uman în modul în care învață și procesează informațiile. Ele permit AI-urilor să învețe din experiență, așa cum ar face o persoană reală.
Acest lucru se numește învățare profundă. Psihologul cognitiv și informaticianul a declarat că acești roboți ar putea să depășească în curând nivelul de informații pe care îl deține un creier uman.
"În acest moment, ceea ce vedem este că lucruri precum GPT-4 depășesc o persoană în cantitatea de cunoștințe generale pe care le are și o depășesc cu mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este atât de bun, dar deja face raționamente simple. Și, având în vedere ritmul de progres, ne așteptăm să se îmbunătățească destul de repede. Deci, trebuie să ne îngrijorăm cu privire la asta", a spus el.
Potrivit sursei citate, în articolul din New York Times, Hinton a menționat "actorii răi" care ar încerca să folosească AI pentru "lucruri rele".
Când a fost pus de BBC să dezvăluie mai multe despre subiect, el a răspuns: "Acesta este doar un fel de scenariu cel mai rău, oarecum un scenariu de coșmar. Vă puteți imagina, de exemplu, că un actor rău cum ar fi Putin decide să dea roboților abilitatea de a-și crea propriile sub-obiective."
Omul de știință a avertizat că acest lucru ar putea "crea sub-obiective precum "trebuie să obțin mai multă putere".
El a adăugat: "Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care o dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. Noi suntem sisteme biologice, iar acestea sunt sisteme digitale. Și diferența mare este că în sistemele digitale, aveți multe copii ale aceleiași greutăți, aceluiași model al lumii, și toate aceste copii pot învăța separat, dar își împărtășesc cunoștințele instantaneu. Este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și ori de câte ori unul învață ceva, toată lumea știe. Astfel aceste chatbot-uri pot ști mult mai mult decât orice persoană individuală.
Matt Clifford, președintele Agenției Britanice pentru Cercetare și Inovare Avansată, vorbind în mod personal, a declarat pentru BBC că anunțul lui Hinton "subliniază viteza cu care capabilitățile AI se accelerează".
"Există un avantaj enorm din această tehnologie, dar este esențial ca lumea să investească masiv și urgent în siguranța și controlul AI", a spus el.
Hinton a subliniat faptul că nu dorește să critice Google și că gigantul tehnologic a fost "foarte responsabil".
"De fapt, vreau să spun câteva lucruri bune despre Google. Și acestea sunt mai credibile dacă nu lucrez pentru Google.
Într-o declarație, șeful oamenilor de știință de la Google, Jeff Dean, a declarat: "Rămânem angajați pentru o abordare responsabilă a Inteligenței Artificiale. În continuare învățăm să înțelegem riscurile emergente în timp ce inovăm cu îndrăzneală".
Comentarii