Tendința de creștere a numărului utilizatorilor de abonamente la serviciile de telefonie mobilă s-a menținut pe tot parcursul anului trecut, arată datele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Utilizatorii de telefonie din România au vorbit în medie în fiecare lună a anului 2016 câte 1 oră și 4 minute prin intermediul rețelelor fixe și de patru ori mai mult prin intermediul rețelelor mobile (4 ore și 17 minute), arată informațiile ANCOM.

Un apel efectuat de pe telefonul fix (3 minute și 4 secunde) durează, în medie, mai mult decât unul de pe mobil (2 minute și 37 de secunde), dar diferența dintre cele două categorii de trafic se micşorează de la an la an.

La sfârșitul anului 2016, în România erau 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobilă (în scădere cu 1% față de sfârşitul anului 2015), dintre care 11,5 milioane (+8%) erau utilizatori pe bază de abonament și 11,4 milioane (-9%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Creșterea numărului de abonamente se datorează, în principal, utilizatorilor persoane fizice care preferă acest tip de acces la serviciile de telefonie mobilă, numărul acestora înregistrând o creştere cu 11% în anul 2016, până la 8,6 milioane, se arată într-un comunicat transmis miercuri de autoritate.

Deși numărul total de utilizatori activi ai acestui serviciu a scăzut ușor, traficul total de voce (exclusiv roaming internațional) efectuat de aceștia a crescut cu 2% în anul 2016 față de anul 2015, până la aproape 70,6 miliarde minute.

Numărul total de mesaje SMS a scăzut în anul 2016 cu 10%, până la 18 miliarde de mesaje, cel mai probabil ca urmare a utilizării tot mai intense a altor mijloace de transmitere a mesajelor instant, comentează ANCOM.

Gradul de utilizare a telefoniei fixe a continuat să scadă pe parcursul anului 2016, înregistrându-se scăderi atât la nivelul numărului de linii de acces (minus 4%, până la 4,1 milioane), cât și la nivelul traficului de voce. Traficul total de voce realizat prin intermediul rețelelor fixe s-a diminuat până la 3,2 miliarde de minute în anul 2016, în scădere anuală cu 15%.