Traficul de date mobile va crește de opt ori până în 2022, potrivit unui studiu al companiei de tecomunicații Ericsson.

Numărul de utilizatori de Internet mobil în bandă largă va crește, în următorii șase ani, cu 2,6 de miliarde, echivalentul adăugării a unui milion de utilizatori noi în fiecare zi, arată un studiu citat de Agerpres.

„Conform celui mai recent studiu Mobility Report al său, Ericsson anticipează o dezvoltare rapidă și continuă a conectivității mobile, pe măsură ce traficul mobil de date la nivel global va crește, până în 2022, de opt ori față de nivelul actual”, menționează comunicatul.

O mare parte din traficul generat se datorează utilizării tot mai frecvente a smartphone-urilor și accesului crescut la servicii de Internet mobile. Mai exact, conform analizei, până la finalul anului 2022, traficul mobil de date generat de smartphone-uri va crește de nouă ori, ajungând la 66 de ExaBiți pe lună.

„Pentru realizarea Ericsson Mobility Report am efectuat măsurători în sute de rețele mobile, măsurători ce au arătat foarte clar creșterea extraordinară din industrie. Numărul de abonamente 4G crește mai rapid ca niciodată, ritmul de adopție al standardului Voice over LTE este din ce în ce mai rapid, în timp ce traficul mobil crește cu o viteză nemaivăzută din 2013 încoace", a spus Niklas Heuveldop, Chief Strategy Officer and Head of Technology and Emerging Business, Ericsson.

Acesta a mai spus că până în anul 2022 numărul total de abonamente 5G va ajunge la peste jumătate de miliard, acoperind 15% din populația lumii.

„Sunt foarte încântat să văd primii pași majori în ceea ce privește progresul și evoluția rețelelor, inclusiv aprobarea noilor specificații de radio 5G (NR), care vor face posibile primele implementări 5G. Potrivit estimărilor noastre, credem că, până în 2022, numărul total de abonamente 5G va ajunge la peste o jumătate de miliard, acoperind 15% din populația lumii”, a precizat el.

Și România a pornit recent procesul de pregătire a distribuției de licențe 5G, șeful autorității de reglementare în domeniul telecomunicațiilor (ANCOM) exprimându-și speranța că în cinci ani toate marile orașe din țară vor fi sub acoperire 5G.

De altfel, și la nivel european, autoritățile doresc să grăbească introducerea noii generații de tehnologii mobile, pentru a facilita creșterea traficului de internet mobil. 

Comisia Europeană estimează un trafic de internet mobil de opt ori mai mare în 2020, iar eliberarea spectrului de frecvențe, mai bine coordonat la nivelul UE, ar duce la o dezvoltare rapidă a unor servicii inovatoare, iar automobilele conectate, asistența medicală la distanță, orașele inteligente sau streamingul video mobil vor funcționa mult mai bine în întreaga Uniune. 

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit în decembrie 2016 asupra modului de coordonare a utilizării benzii de 700 MHz pentru a facilita introducerea tehnologiei 5G începând din 2020.

Studiul Ericsson menționează că, în 2018, LTE (4G) va „detrona” GSM, pentru a deveni tehnologia cu cel mai mare număr de abonați.

„În 2018, LTE (4G) va detrona GSM pentru a deveni tehnologia de acces cu cel mai mare număr de abonați. Viteza cu care această tehnologie a fost implementată și îmbrățișată de utilizatori este fără precedent. A durat doar cinci ani pentru ca LTE să ajungă la 2,5 miliarde de utilizatori, comparativ cu opt ani pentru WCDMA/HSPA sau 3G. Mai mult, doar în primul trimestru al acestui an, au apărut 250 de milioane de abonamente LTE noi”.

„Dacă adopția LTE a fost o urmare firească a dorinței utilizatorilor de a avea rețele mai rapide și o experiență de navigare mai bună, dezvoltarea 5G va avea la bază nevoia de îmbunătățire a capabilităților broadband-ului mobil, dar și potențialul de a găsi soluții noi de eficientizare și automatizare. 5G va fi acea rețea unică ce va putea susține multiple cazuri de utilizare. Până în 2022, Ericsson estimează mai mult de jumătate de milion de abonamente 5G active, fără a include aici numărul conexiunilor IoT. 5G este așteptat să acopere aproximativ 15% din populația planetei în același interval de timp.", mai spune studiul.