Oficiul Consiliului Europei pentru combaterea criminalității informatice a împlinit 10 ani
Reprezentanța Comisiei Europene felicită Oficiul Consiliului Europei pentru combaterea criminalității informatice (C-PROC) pentru cei zece ani de activitate în București.
Reprezentanța Comisiei Europene în România a participat la evenimentul de vineri în care Oficiul Consiliului Europei pentru combaterea criminalității informatice (C-PROC) și-a sărbătorit aniversarea alături de partenerii din mediul diplomatic și din organizațiile internaționale.
În cadrul evenimentului "Consolidarea capacităților globale în materie de criminalitate cibernetică", Mara Roman, șefa interimară a Reprezentației Comisiei Europene în România a subliniat importanța parteneriatului îndelungat dintre Uniunea Europeană și Consiliul Europei în combaterea creșterii fenomenului infracțional cibernetic. De asemenea, a evidențiat rolul vital al Convenției de la Budapesta în stabilirea unui cadru juridic și de cooperare internațională eficient în lupta împotriva criminalității cibernetice.
"Momentan, ne confruntăm cu o creștere a criminalității cibernetice. Caracterul transnațional al acestei forme de criminalitate reprezintă o provocare majoră, având în vedere că victimele, autorii infracțiunilor și probele necesare pentru urmărirea penală se află adesea în jurisdicții diferite", a declarat Mara Roman. "Convenția de la Budapesta, începând din anul 2001, a furnizat un standard de referință pentru legislația internă și pentru cooperarea internațională în combaterea criminalității cibernetice, inclusiv prin stabilirea unui cadru solid pentru accesarea și schimbul de probe electronice iar Uniunea Europeană a sprijinit constant acest standard. Convenția de la Budapesta reprezintă cel mai bun model pentru un cadru juridic intern, completat de garanții adecvate în ceea ce privește proporționalitatea și respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale."
În același timp, Mara Roman a evidențiat parteneriatul solid dintre Comisia Europeană și C-PROC, subliniind contribuția acestuia la consolidarea capacității statelor membre ale Uniunii Europene în lupta împotriva criminalității cibernetice. Totodată, a subliniat importanța continuării eforturilor de negociere pentru un nou instrument internațional care să extindă comunitatea din jurul Convenției de la Budapesta, asigurând o cooperare mai strânsă în domeniul securității cibernetice la nivel global.
Comentarii