Municipalitățile din România pot aplica pentru finanțare europeană pentru instalarea de rețele Wi-Fi gratuite în spațiile publice de miercuri, ora 14.00, pe baza principiului „primul sosit, primul servit”, anunță Comisia Europeană.

În această rundă vor fi acordate bonuri valorice de 15.000 euro fiecare pentru primele 2.800 de municipalități. Vor fi distribuite minimum 15 bonuri pentru fiecare stat-membru în parte pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.

Pentru a solicita finanțarea, municipalitățile trebuie să fie înregistrate pe platforma online wifi4eu.eu, și să depună o cerere de finanțare în perioada 7 noiembrie ora 14.00 – 9 noiembrie ora 18.00.

Până acum, la nivelul Uniunii Europene, s-a înscris una din cinci municipalități. În următorii doi ani, vor mai urma alte trei cereri de proiecte, potrivit Comisiei Europene.

Bonul valoric poate fi utilizat pentru instalarea de puncte de acces gratuit la Wi-Fi în spații publice precum parcurile, piețele și clădirile publice, bibliotecile, muzeele și centrele de sănătate, peste tot în Europa. În total, până în 2020, vor fi alocate 120 milioane de euro pentru până la 8.000 de municipalități din UE.

Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.