Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți proiectul prin care vor fi implementate măsuri ce vor asigura creșterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgență 112.

Au fost de voturi 242 de "pentru" și un vot "contra" și trei abțineri. Menționăm că, potrivit prevederilor legale, OUG este deja în vigoare și produce efecte din momentul în care a ajuns pe masa Parlamentului, din vara anului 2023.

Proiectul aprobă o OUG pe care Guvernul Ciucă a adoptat-o în mai 2023. Acest nou tip de localizare cu acuratețe crescută va fi furnizat doar pe timpul gestionării unei situații de urgență și se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele în tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziției vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri, transmit în comun cei de la STS și ANCOM.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), fiind elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Actul normativ va permite implementarea unei soluții tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgență europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

"România are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa și cel mai bun dintre statele UE cu relief complex. Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de îmbunătățire a localizării pe 112, de aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agențiilor de intervenție de urgență la locul precis identificat prin 112", a declarat ministrul Cercetării și Digitalizării de atunci, Sebastian Burduja.

În prezent, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât și pe baza GPS-ului, funcțiilor și senzorilor încorporați în telefoanele inteligente. În primul caz, localizarea este furnizată în 99,9% din apeluri, dar oferă arii de localizare mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situații, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre acestea. Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgență 112, ca urmare a dependenței de terminalul mobil și a limitărilor asociate acestei tehnologii.

Astfel, noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea.

O astfel de capabilitate a Serviciului de urgență 112 permite intervenția mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanță, Poliție, Pompieri, SMURD, Jandarmerie și Salvamont. Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamități naturale (cutremure, inundații, avalanșe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite.

Prevederile legislative adoptate astăzi vor asigura cadrul legal pentru realizarea unor configurații la nivelul rețelelor de comunicații ale operatorilor publici de telefonie mobilă astfel încât să poată determina cu acuratețe crescută coordonatele geografice ale locului de unde se sună la 112.

De asemenea, la nivelul Serviciului de urgență 112 vor fi realizate modificări în arhitectura de sistem pentru a permite primirea, procesarea și punerea la dispoziția operatorilor și dispecerilor a acestor informații de localizare cu acuratețe crescută.

Procesul de dezvoltare a noilor funcționalități se va realiza etapizat, în următoarele luni: proiectare arhitectură, instalare echipamente, implementare și operaționalizare a metodelor de obținere a informațiilor de localizare, testare pilot și extindere la nivel național.

În conformitate cu politica ANCOM de a susține dezvoltarea de servicii inovative în beneficiul utilizatorilor finali, Autoritatea va transfera către bugetul de stat suma necesară pentru implementarea în cel mai scurt timp a acestui proiect.

Proiectul merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

+++

Localizarea apelurilor de urgență

Când sunați la 112, apelul dumneavoastră este însoțit de informația de localizare Cell ID/Sector ID, obținută pe baza datelor de identificare (semnalului de la telefon) și a caracteristicilor antenei GSM care asigură comunicația cu telefonul dumneavoastră. Aceste date permit generarea unei arii geografice de forma unui cerc sau sector de cerc și reprezintă acoperirea antenei GSM care a preluat și a transmis apelul în Sistemul 112. Precizia acestei informații de localizare este de la o rază de ordinul unei sute de metri până la zeci de kilometri, aceasta fiind estimată și transmisă către SNUAU de către operatorul de telefonie mobilă.

Pentru localizarea apelurilor de pe telefonul mobil, am implementat mai multe soluții de localizare avansată. Acestea se bazează pe informațiile furnizate de serviciile de localizare existente pe telefoanele inteligente. Tehnologia AML permite, în cazul efectuării unui apel de urgență, transmiterea coordonatelor geografice disponibile pe telefoanele mobile inteligente, cu ajutorul funcțiilor și elementelor încorporate în aceste tipuri de telefoane pentru generarea informațiilor de localizare, fără a mai fi necesară instalarea de componente sau aplicații suplimentare. Este o metodă de localizare mai precisă, dar depinde de accesul telefonului la servicii de SMS sau Internet. Aplicația Apel 112 vă este utilă dacă sunați la numărul de urgență 112 prin intermediul acesteia: vorbiți cu operatorul STS din cadrul Serviciului de urgență 112, iar poziția geografică este transmisă automat către Sistemul 112. Dacă nu aveți internet când sunați la 112, îi puteți spune operatorului coordonatele geografice afișate de aplicație, iar el va transmite poziția comunicată agențiilor specializate de intervenție. O altă soluție de localizare este Geolocation 112. Operatorul STS vă trimite un link prin SMS, iar, după ce îl accesați, telefonul transmite către Sistemul 112 coordonatele locului în care vă aflați.

Toate cele patru metode de localizare implementate în țara noastră (AML, aplicația mobilă APEL 112, Geolocation și Cell ID/Sector ID) sunt complementare una celeilalte, însă nici una nu este infailibilă. Din acest motiv, când sunați la 112, oferiți, pe cât posibil, cât mai multe detaliile privind locul urgenței! Cooperarea cu operatorul STS și dispecerii agențiilor de intervenție sunt deosebit de importante pentru stabilirea locului unde este necesară intervenția.

În toate cazurile, operatorul STS vă va întreba unde vă aflați pentru a identifica, cât mai exact, poziția geografică, astfel încât echipajele de intervenție să ajungă la dumneavoastră cât mai repede.

Pentru a putea fi utilizate tehnologiile de localizare AML, Geolocation 112 și aplicația Apel 112, este necesar ca apelul la 112 să fie efectuat de pe un telefon mobil compatibil cu respectiva tehnologie