Avem această platformă EDMO, avem centre în toate statele membre. Am reușit să oprim dezinformări majore, a spus, Paula Gori, secretar general și coordonator EDMO, la conferință Meet the future of the AI, 29 iunie, Bruxelles.

În imagine, Paula Gori, secretar general și coordonator EDMO(sursa foto: X)

European Digital Media Observatory (EDMO) este un hub creat pentru a-i pune în legătură pe fact-checkers, pe cercetătorii din mediul universitar și pe cei care activează în domeniul media digitale, interesați de verificarea informațiilor și de combaterea dezinformării. 

Ce a spus Paula Gori, EDMO, în cadrul conferinței AI4TRUST, Bruxelles 

Inteligența artificială aduce oportunități, dar și o serie de provocări. În perioada de început, în cadrul European Digital Media Observatory (EDMO), accentul a fost pus probabil mai mult pe procesul de inteligență artificială, în special pe detectarea conținutului; de când au fost lansate instrumente ale inteligenței artificiale generative, desigur că accentul se mută.

Avem o serie de informări lunare în care, în principiu, recapitulăm principalele narațiuni de dezinformare detectate de fact-checkerii din UE. Ceea ce am început să facem acolo este să adăugăm cum se calculează procentul din aceste informații care a fost, de fapt, creat de AI.

Am depistat un nivel de aproximativ 4 %, dar există un disclaimer, deoarece este încă dificil pentru fact-checkers să detecteze dacă un anumit text a fost generat de inteligența artificială. Un alt punct adesea menționat atunci când avem de-a face cu aceste informații se referă la faptul că specialiștii, neurologi și specialiști în comunicare ne spun că, de fapt, imaginile (videoclipurile și fotografiile), au un impact mai mare decât textul atunci când este vorba despre dezinformare.

Așa că, probabil, acest lucru schimbă paradigma. Cu ajutorul inteligenței artificiale generative, oamenii caută conținut, pun întrebări și primesc conținut înapoi. 

Ce fac hub-urile EDMO?

Le-am cerut hub-urilor noastre să ne spună ce fac cu AI. La EDMO, am înființat un grup de lucru cu reprezentanți din toate centrele noastre, care se va întâlni în mod regulat pentru a discuta despre AI în general. Deci, în principiu, la fel ca la conferința de astăzi, dar periodic și într-o versiune mai scurtă. Aceste întâlniri vor fi conduse condus de profesorul Clays.

Se spune că are o experiență enormă în domeniul AI. 

EDMO, centrul platformei UE, este finanțat în totalitate de Comisia Europeană, iar centrele noastre sunt finanțate parțial de Comisie, dar instrumentele pe care le pregătesc sunt, desigur, disponibile publicului, de aceea vă invit să luați legătura cu ele. Așadar, avem 14 centre care acoperă toate statele membre, unele acoperă doar un singur centru, un singur stat, iar altele sunt mai mult multinaționale. 

Adria Digital Media Observatories - prototip în limba croată

Observatoarele noastre Adria Digital Media Observatories - ADMO, dezvoltă un prototip de sistem bazat pe inteligență artificială pentru detectarea timpurie a dezinformării potențiale din partea agențiilor de știri în limba croată și a rețelelor sociale în limba croată. Iar acest lucru este din nou foarte important, având în vedere elementul lingvistic care este esențial în dezinformare și faptul că platformele de socializare nu sunt încă atât de reactive atunci când este vorba de limbile locale.

Prin urmare, cred că aceasta este o inițiativă foarte bună. EDMO a dezvoltat o tehnologie de interogare a unei baze de date multilingve de peste 100 000 de verificări ale faptelor pentru a corela o afirmație cu o verificare relevantă a faptelor. Și, din nou, acest lucru funcționează în mai multe limbi și, după cum vă puteți imagina, este foarte important, având în vedere cât de mult contează viteza atunci când verifici fapte. Aparent, studiile spun că ai la dispoziție maximum 24 de ore pentru a fi cu adevărat eficient, iar cu cât te apropii mai mult de 24 de ore, cu atât ești mai puțin eficient.

CEDMO - Fact-Check Finder 

Avem CEDMO, care este Observatorul Central al Media Digitale pe care l-au dezvoltat. Instrumentul "Fact Check Finder", care este un instrument la cerere prin care un verificator de fapte poate furniza un text și, din nou, este un instrument care vă va spune dacă și alți verificatori de fapte din alte țări au verificat acel conținut similar, astfel încât veți avea deja acest prim rezultat. Apoi, bineînțeles, în calitate de fact-checker uman, ați verifica acest lucru.

Observatorul mediteranean al presei digitale 

Apoi, avem Observatorul mediteranean al presei digitale, care a pus la dispoziția verificatorilor de fapte instrumente de inteligență artificială pentru a analiza conținutul și imaginea, iar acest lucru este integrat în platforma "True Media". Cred că, probabil, cei mai mulți dintre voi știu cât de uimitor este ATC în acest sector, iar ei au dezvoltat o platformă numită Truly Media.

Comunitatea noastră de cercetare și comunitatea noastră de verificare a faptelor o folosesc pentru a lucra împreună, pentru a face investigații comune, pentru a face schimb de bune practici și așa mai departe și văd mulți reprezentanți ai ATC aici, așa că, pentru cei care nu știu despre Truly Media, puteți să le cereți mai multe detalii. 

De facto 

Apoi avem De facto. De facto are sediul în Franța și a organizat întâlniri pentru a aduce împreună părțile interesate și a discuta despre IA. 

Nordis

Și apoi avem Nordis, în țările nordice. Ei au dezvoltat o evaluare bazată pe limbajul natural uman a conținutului generat în mod automat, o lucrare privind dimensiunea etică și apoi, foarte interesant, de fapt, cred că au dezvoltat un clasificator de tancuri care a clasificat tancurile. Există un război în Ucraina, există informații clasificate. Ei folosesc o mulțime de lucruri. 

EDMO face parte din grupul operativ, din codul de practică și scopul nostru acolo este de a fi o platformă.

Dorim ca stakeholderii să ne folosească pentru a profita de existența noastră, pentru a discuta împreună despre diverse subiecte, printre care și inteligența artificială.

Un lucru care este încă des menționat este, de asemenea, atunci când este vorba despre AI generativă, marile limite care există încă. Așa că, de obicei, glumim spunând că ei creează instrumente de inteligență artificială degenerativă, creează text, dar nu înțeleg ce spun, iar noi încercăm să îi provocăm într-un fel cu niște întrebări logice și aproape de fiecare dată pălesc,. Când ChatGPT 3.5 a fost lansat, am auzit atât de multe voci spunând: ce facem acum?, Este politica noastră potrivită pentru scop? și așa mai departe.

Din câte știu eu, a durat șapte sau opt ani pentru ca inginerii să construiască ChatGPT și să aibă toate seturile de date în cadrul sistemului.

Cred că sunt ani de zile de când spun asta și am vrut să o repet aici: avem nevoie cu adevărat de ingineri, de experți în drepturile omului și de experți în politici și în drept care să discute împreună din prima zi, nu din ziua în care produsul este lansat pe piață sau când utilizatorii îl folosesc deja. Pentru că, dacă o faceți de la început, ca inginer, pot înțelege.

Poți face lucruri, le faci. Vreau să spun că este interesant, este inspirațional și așa mai departe. Dar dacă ai alături de tine un expert în drepturile omului, acesta va nota care ar fi impactul și consecințele asupra drepturilor omului, dacă pune probleme. Dacă acest lucru se întâmplă de la bun început, inginerul își reorientează practic creativitatea spre o altă direcție.

Cred că acesta este un exemplu pe care l-ați menționat pe bună dreptate, nu limitele definițiilor pe care le avem în cadrul jucătorilor, de exemplu, în DSA și așa mai departe, adică, dacă am fi văzut că se ajunge la asta.

De ce nu am fost pregătiți? Nu este ușor și știm că, prin definiție, într-o democrație, legislatorul trebuie să fie lent, deoarece trebuie să fie incluse toate vocile și trebuie să treacă prin procesele democratice. Dar cred că ar trebui să începem cu adevărat din prima zi să vorbim cu toții, iar acest lucru ne-ar ușura cu adevărat viața tuturor. 

Vă invit cu adevărat să luați legătura cu centrele EDMO, nu doar din țara dumneavoastră, ci și din alte state, pentru că acesta este modul în care lucrăm. Nu lucrăm la nivel național, lucrăm la nivel internațional.

EDMO înseamnă unirea forțelor, nu doar pentru a evita duplicarea activității, cât mai degrabă pentru complementaritatea acesteia. Astfel, dacă faceți ceva într-o țară, dacă dezvoltați un instrument, acel instrument ar putea fi util și în alte țări. Și pentru a vă arăta cât de mult este pusă în aplicare această complementaritate și nu numai, voi trece acum la ceva complet diferit, dar care vă arată cât de mult este de fapt fundamentală această rețea. 

Când a început războiul din Ucraina, am creat imediat o bază de date cu articole de verificare a faptelor care au fost produse, în principiu, de diverși fact-chekers din rețeaua noastră. Și ceea ce a fost cu adevărat puternic din punct de vedere emoțional a fost să vedem că un conținut care a fost verificat într-o țară, de obicei țările care au granițele cu Ucraina, a fost imediat împărtășit cu ceilalți fact-checkers din rețea.

Și au fost gata imediat, chiar și atunci când dezinformarea a fost, într-adevăr, de asemenea, foarte, foarte puternică. Poate vă amintiți de acel conținut despre copii bolnavi de cancer din Polonia, de exemplu, mesajul era că, în principiu, îi expulzează pe copii din spital pentru a-i găzdui pe refugiații din Ucraina.

Acest lucru nu se baza, desigur, pe fapte și nu era adevărat. Dar când am primit acest mesaj, întreaga rețea a spus: "Bine, trebuie să fim imediat pregătiți să oprim acest lucru, cel puțin în celelalte țări". Și iată ce s-a întâmplat. Iată de ce cred că a fi o rețea este cu adevărat fundamental, tocmai pentru că nu există o singură soluție și trebuie să lucrăm împreună, cu toate expertiza noastră.