„Internetul tuturor lucrurilor” (Internet-of-things, IoT) va căpăta o amploare deosebită în 2017, potrivit unor analize recente, în contextul în care producătorii de componente vor introduce noi senzori și procesoare în tot mai multe dispozitive.

De fapt, numărul oamenilor de pe Terra a fost depășit de numărul dispozitivelor conectate la internet încă din 2008 și nu este vorba doar de telefoane inteligente, tablete sau televizoare Smart. Aparate de măsurat tensiunea arterială, frigidere, senzori montați în animalele de la fermă sau prize sunt conectate la sisteme IoT.

Schimbarea fundamentala pe care tehnologia IoT o aduce nu se referă însă la senzori sau conexiuni – ci la revoluționarea modului în care un sistem funcțional (fie că e vorba de o casă, o fabrică sau un oraș), raportează, stochează și procesează date la o scară până acum imposibil de atins, pe care le sintetizează în informație relevantă pentru utilizator. O hartă a temperaturii casei, starea unei linii de producție sau o raportare geografică activă a rețelei de iluminat public pot fi acum accesate, în timp real, de oriunde. 

Se estimează că următoarele 18 luni vor însemna o perioadă de avânt spectaculos pentru sistemele IoT – ale căror complexitate și potențiale utilizări vor crește semnificativ. De altfel, și în prezent multe produse sunt deja conectate, unele estimări vorbind de peste patru miliarde de dispozitive, iar în lumea industrială soluțiile adaptate pentru IoT nu mai sunt o noutate.

Proiectul Energy-of-Things

În 2014, gigantul energetic Siemens și grupul italian Enel și-au unit forțele pentru a dezvolta un sistem de management al energiei (EMS) adaptat pentru era IoT. Soluția a fost dezvoltată pe platforma cloud Azure a Microsoft, care a permis și instalarea unor aplicații dezvoltate în HTML5, JavaScript, Node.js și versiunea de Linux a MongoDB.

Sistemul co-dezvoltat de Enel și Siemens integrează date și informații primite de la senzori pentru a administra clădiri inteligente, vehicule electrice sau sisteme de iluminat public. Senzorii sunt instalați în rețeaua inteligentă a Enel și datele acumulate permit urmărirea în timp real a consumului de electricitate, dar și a surselor regenerabile.

Pentru a demonstra cum un astfel de sistem poate aduce beneficii consumatorilor, oficialii celor două companii au explicat că într-o clădire inteligentă dispozitivele trimit informații despre condițiile meteo, temperatură, dar și despre luminozitate au lumina exterioară, astfel că sistemele clădirii se pot ajusta automat, astfel încât confortul să fie maxim, iar consumul energetic optimizat.

Una dintre deciziile luate dezvoltatorii sistemului a fost folosirea unei aplicații de control web-based, ceea ce a permis integrarea mai multor module dezvoltate cu tehnologii open-source. Utilizând platforma Microsoft Azure, realizarea întregului sistem a durat mai puțin de un an și jumătate, ceea ce a permis ca soluția să fie dezvăluită cu ocazia expoziției universale Expo Milano 2015, care a avut Enel ca Official Global Partner.

Articol realizat în cadrul proiectului Digital Transformation Day, un parteneriat Microsoft România-EurActiv România.