Un proiect de lege depus de USR la Senat prevede ca românii să fie notificați prin SMS sau e-mail atunci când permisul auto, buletinul sau pașaportul urmează să expire.

Astfel, inițiatorii propun instituirea unei obligații pentru autoritățile competente de a notifica titularul cărții de identitate, a pașaportului și a permisului de conducere că aceste acte urmează să expire, cu 90 zile înainte de expirarea fiecăruia. Motivația acestei inițiative legislative derivă din necesitatea de a sprijini și de a facilita cetățenii în gestionarea corectă și oportună a documentelor personale esențiale.

"Dat fiind ritmul accelerat al vieții cotidiene, cetățenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetățeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permițându-le să acționeze în timp util ca să evite situațiile de ieșire din legalitate", spun inițiatorii proiectului care a fost depus la Senat.

USR susține că facilitarea acestei notificări prin metode modeme, și anume SMS-ul și e-mailul (poșta electronică), vor asigura un acces rapid și eficient la informație, sporind gradul de conformare al cetățenilor, dar și ușurând munca autorităților.

Aceste prevederi există deja în alte state din vestul Europei, precum Marea Britanie, dar și în state din est, cum este Republica Moldova, unde cetățenii eligibili primesc astfel de notificări prin SMS, email, sau alte modalități la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify. Regăsim inclusiv pe teritoriul nostru, la lași, o situație similară. În acest caz, Direcția locală de evidență a populației a lansat platforma "Alerta de identitate" care le permite cetățenilor informarea digitală și promptă când vine vorba de expirarea actelor.