LA. Mints Radio Engineering Institute și Nidaar, Rti Systems sunt două companii din Moscova din sectorul tehnologiei controlate de Rti System, un furnizor major al ministrului rus al apărării, atribuibile la rândul lor, potrivit Forbes, grupului Sistema fondat de oligarhul Vladimir Yevtușenkov.

Conform rapoartelor de miercuri ale agenției de stat ruse Tass - preluată de RAI NEWS - cele două companii au dezvoltat un sistem integrat de supraveghere deosebit de puternic și invaziv.

"Am făcut progrese mari în implementarea identificării persoanelor. Am dezvoltat instrumente pentru a stabili un profil al oamenilor pe baza activităților lor online pe platforme precum TikTok, YouTube, VKontakte, Yandex și Facebook.

Sistemul permite crearea de profiluri individuale și evaluarea nivelului de amenințare pentru alte persoane pe baza unei combinații de mai mulți factori", explică pentru agenția Tass, CEO-ul Yuri Anoșko.

Pe lângă mecanismul de stabilire a profilului, sistemul prevede posibilitatea examinării trecătorilor și printr-un software de interpretare a mersului și micro-expresiilor faciale și de identificare a obiectelor periculoase și a substanțelor interzise.

"Poate identifica în mod fiabil și prompt potențialele amenințări la adresa societății", scrie Tass, adăugând că forțele de poliție ruse au comandat deja sistemul de supraveghere, de care ar fi interesate chiar și companiile private, sugerând adoptarea lui în aeroporturi, gări, stadioane și alte locuri aglomerate.

Toate acestea seamănă foarte mult cu multe opere de science-fiction distopice, cum ar fi serialul de acum câțiva ani Person of Interest, însă în realitate sunt tehnologii unice disponibile și în Occident, și nu doar.

Dacă nu au fost încă utilizate într-un mod integrat și omniprezent pentru supravegherea predictivă, așa cum se pare că se va întâmpla foarte curând în Rusia, acest lucru se datorează obstacolelor puse de autoritățile naționale și transnaționale, care militează pentru protecția vieții private.

În China, mai multe anchete jurnalistice internaționale au documentat adoptarea de către guvern a unui sistem de supraveghere tehnologică similar cu cel anunțat astăzi în Rusia. Potrivit Washington Post, în noiembrie anul trecut, Israelul ar fi folosit un sistem similar pentru a monitoriza palestinienii din Cisiordania.

Sursa: RADOR