Razvan-Horatiu Radu: CE va clasa actiunea de infringement pe protectia consumatorilor
Agentul guvernamental al Romaniei Razvan Horatiu Radu a declarat, intr-o intalnire online realizata de EurAtiv.ro si HotNews.ro ca "directiva privind protectia consumatorului a fost transpusa integral in Romania.
Directiva privind protectia consumatorului a fost transpusa integral. In general in materia protectiei consumatorului, Romania (prin ANPC) s-a aliniat foarte rapid legislatiei europene. Prin urmare, apreciem ca si actiunea de infringement va fi clasata de catre Comisia Europeana, fara a ajunge astfel pe rolul Curtii Europene de Justitie.
Reamintim ca Directiva privind protectia consumatorului a fost transpusa integral. In general in materia prorectiei consumatorului, Romania (prin ANPC) s-a aliniat foarte rapid legislatiei europene. Prin urmare, apreciem ca si actiunea de infringement va fi clasata de catre Comisia Europeana, fara a ajunge astfel pe rolul Curtii Europene de Justitie.
O capcana sesizata in textul Ordonantei
Ordonanta de urgenta 34/2014, prin care s-a transpus Directiva UE 83 din 2011, contine un articol care, daca va ramane in forma actuala, i-ar putea afecta negativ pe consumatori. Acestia ar putea fi obligati sa suporte comisioane la platile cu cardul, in conditiile in care in prezent perceperea acestora este interzisa, arata o analiza realizata de portalul de informatii financiar-bancare Conso.ro.
Comisarul european anticipa transpunerea legislatiei
Comisarul european pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, a declarat pentru EurActiv.ro ca data 13 iunie este termenul limita pentru implementarea in toate tarile, inclusiv Romania, a noii Directive pentru protectia consumatorilor. Romania si alte 17 state sunt in intarziere. "Dupa acel moment vom analiza daca Ordonanta (n.r. adoptata miercuri, 4 iunie, in Guvern) transpune integral prevederile sau este nevoie de un proces legislativ complet".
Implementarea Directivei este foarte importanta pentru ca vrem sa avem intreaga legislatie transpusa si in vigoare in fiecare stat membru. As spune ca Romania este intre alte 17 state membre care nu au transpus complet Directiva in legislatia nationala. Nu este o problema specifica doar Romaniei. Deadline-ul este saptamana viitoare si noi acordam atentie speciala acestei transpuneri.
Asadar, dupa data de 13 iunie vom analiza procesul de transpunere in statele membre, inclusiv in Romania, pentru a vedea daca aceasta Ordonanta transpune integral prevederule sau este nevoie de un proces legislativ complet.
Asadar, speram ca nu vom fi nevoiti, in cadrul Comisiei Europene, sa mergem mai departe in procedura de infringement care inseamna actionare la Curtea Europeana de Justitie. Cred ca putem evita acest pas prin cooperarea si proceduri legislative rapide in topate statele membre.
Comentarii