"L'Est Républicain" a început testele cu inteligență artificială (AI) pentru prelucrarea textului unor corespondenți locali, o premieră pentru presa regională cotidiană (PQR), care îngrijorează sindicatele jurnaliștilor, scrie France 24.

După ce și-a suspendat proiectul de experimentare AI la sfârșitul lunii octombrie în fața nemulțumirii unora dintre angajați, cotidianul din Nancy a început în sfârșit un test de trei luni cu robotul conversațional Chat GPT la sfârșitul lunii noiembrie.

"Am inițiat un test care a început în urmă cu mai puțin de două săptămâni în 'Est Républicain'", este informată conducerea grupului Ebra, o filială a Crédit Mutuel care deține ziarul. "Experimentul se va desfășura până la sfârșitul lunii februarie".

Ebra, primul grup dun PQR cu nouă titluri care acoperă 23 de departamente din estul Franței, adaugă că nu va comunica în continuare despre acest proiect înainte de primul semestru al anului 2024 pentru a avea "o imagine mai de perspectivă și a putea trage învățăminte exacte".

Experimentul implică "patru sau cinci secretari de redacție (SR) voluntari", precizează Eric Barbier, delegat al Sindicatului Național al Jurnaliștilor (SNJ), majoritar printre jurnaliștii cotidianului.

În presă, SR sunt jurnaliști responsabili de corectarea articolelor și de punerea lor în pagină.

"Inevitabil" 

La "l'Est Républicain", testul AI se limitează la textele corespondenților care provin de la agenția locală din Lunéville (Meurthe-et-Moselle), potrivit domnului Barbier. E vorba de aproximativ "cincisprezece" articole care sunt prelucrate de Chat GPT în fiecare zi.

Aici se complică lucrurile între sindicate și conducere. Pentru aceasta din urmă, robotul realizează pur și simplu munca de "lectură și corectare a conținutului", așa cum a explicat ea pentru AFP în octombrie.

Dar, de fapt, "se cere AI să rescrie textele corespondenților", acuză Eric Barbier. Dincolo de o simplă rescriere ortografică sau gramaticală, robotului i se cere "să propună titluri și cârlige" pentru articole. "Suntem într-o muncă jurnalistică, este inadmisibil", remarcă el.

"Sosirea AI generativă în redacții este inevitabilă și obiectivul nostru este să o anticipăm prin testarea instrumentelor disponibile în procesele noastre de procesare a informațiilor", a explicat Christophe Mahieu, directorul general al "Est Républicain" și "Vosges Matin".

"Alegerea, ierarhizarea informațiilor, prima și ultima recitire precum și validarea finală pentru publicare vor rămâne în responsabilitatea jurnaliștilor din redacția noastră", a asigurat el.

"Peste munți și văi"

În opinia lui Eric Barbier, "primul feedback" asupra experimentului este că AI "este în mare măsură perfectibilă" și că utilizarea sa are ca rezultat mai multă muncă pentru SR, obligați să recitească atât textul original al corespondentului, cât și versiuni modificate de robot.

"Folosește expresii care nu există ca 'peste munți și maree' în loc de 'peste munți și văi'", se amuză Barbier.

În cele din urmă, el își face griji că AI, "care are 70 de miliarde de date în 'cămară', va alege de pe web lucruri care nu se află în textul original, cu riscul de a produce o informație nefiabilă".

Sindicatele au acceptat totuși implementarea acestui experiment cu condiția ca un expert să poată participa în ultimele două luni ale fazei de testare. Firma Apex-Isast a fost mandatată ca parte a unei evaluări a sănătății ocupaționale.

Între timp, lucrările reelaborate cu ajutorul AI ar trebui să fie publicate cu o mențiune în acest sens, potrivit lui Barbier, care dă asigurări că nu așa s-a întâmplat de la începutul testelor.

"Trag concluzia că testele nu au fost eficiente sau că cititorul este mințit", spune el.

În afara PQR, AI este deja folosită în mod obișnuit în redacții, în special pentru a traduce texte sau a transcrie fișiere de sunet, dar mass-media rămâne precaută în ceea ce privește AI "generativă", adică cea creatoare de conținut.

În Germania, grupul media Axel Springer a anunțat la începutul anului reduceri de locuri de muncă la ziarele sale Bild și Die Welt, pe motiv că inteligența artificială ar putea "înlocui" acum jurnaliștii.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA