Producătorul sud-coreean a anunțat oficial că își va retrage vârful de gamă din cauza problemelor de siguranță, după ce mai multe telefoane Galaxy Note 7 au luat foc.

Samsung, cel mai mare producător mondial de telefoane inteligente, oferise deja cumpărătorilor posibilitatea de a-și schimba aparatele originale, dar și cele oferite la schimb au cauzat probleme. 

Samsung a cerut tuturor operatorilor de telefonie mobilă să oprească de la comercializare Note 7, până va descoperi cauza incendiilor. Mai mult, producătorul a recomandat utilizatorilor să închidă dispozitivele și să nu le mai folosească. 

Analiștii apreciază că marea lovitură pentru Samsung nu va fi atât scăderea vânzărilor, cât mai ales reputația brandului sud-coreean, înainte de începerea sezonului de cumpărături de sărbători. 

Galaxy Note 7 a fost lansat în această vară, iar vânzările pe plan mondial au început pe 19 august, dar în luna următoare Samsung a anunțat retragerea de pe piață a 2,5 milioane de exemplare, din cauza problemelor cauzate de bateria aparatului, care în anumite cazuri a luat foc. Ulterior, grupul a decis să înlocuiască dispozitivele vândute deja, dar săptămâna trecută au apărut informații că și dispozitivele de înlocuire au luat foc. 

Acțiunile Samsung au coborât puternic, cu peste 6%, la bursa din Seul marți, deoarece au apărut temeri că problemele de calitate s-ar putea extinde și la alte modele, dacă nu bateriile sunt de vină. Samsung a schimbat furnizorul acumulatorilor pentru aparatele oferite la schimb, dar unii analiști avertizează că designul aparatului ar putea fi vinovatul pentru supraîncălzirea ce, în unele situații, a dus la incendii. Totuși, până acum nu au apărut indicii referitoare la supraîncălzirea altor modele, notează Financial Times.

De problemele de calitate ale Samsung ar putea profita Apple, care a lansat recent ultima generație de iPhone, și, mai ales, Google, care a anunțat săptămâna trecută modelele Pixel de telefoane, bazate pe sistemul de operare Android, același pe care îl utilizează și Note 7.