Criminalitatea cibernetică a devenit, în ultimii ani, o adevărată industrie care provoacă anual, în economia globală, o pagubă de peste 400 de miliarde de dolari. Peste jumătate dintre aceste sisteme nocive rămân nedetectate de sistemele antivirus.

Zilnic peste 150,000 de viruși și malware circulă în mediul online. Mai mult de jumătate dintre aceste sisteme nocive rămân nedetectate de sistemele antivirus. 88% dintre aceste sisteme rău intenționate provin din Europa și America de Nord.

Parlamentul și Consiliul European au stabilit un acord informal cu privire la Directivele „Informațiilor de rețea și securitate” (IRS) care își propun să armonizeze legislația privind securitatea cibernetică în întreaga Europă și îmbunătățirea cooperării dintre statele membre în incidentele legate de securitatea cibernetică.

În ultimii ani, criminalitatea online a cunoscut o ascensiune, cele mai întâlnite infracțiuni fiind furtul de identitate, falsificarea conturilor bancare și spionajul industrial, cărora le cad victim atât companiile cât și persoanele fizice sau autoritățile publice.

Infograficul informativ prezentat de Parlamentul European explică foarte clar în ce au constat cele mai mari amenințări online în anul 2014.

89% dintre utilizatorii de internet se tem pentru securitatea lor cibernetică, fiind foarte precauți când vine vorba de divulgarea informațiilor personale în mediul online, după cum indică un Eurobarometru realizat în 2015. 

sursă infografic: Parlamentul European