Tehnologia 5G se va implementa și în România, mai repede sau mai târziu, și depinde doar de noi dacă vom printre primii sau printre ultimii, a declarat luni Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

"Tehnologia 5G este baza Revoluției industriale 4.0. 5G se va implementa și în România, așa cum se va implementa peste tot în lume, mai repede sau mai târziu. Depinde doar de noi dacă vom fi printre primii sau printre ultimii. Dacă e să vorbim din perspectiva statului român, există câteva avantaje substanțiale pe care tehnologia 5G le aduce (...) Se va mări gradul de incluziune digitală printr-o mai bună acoperire a razei de oferire de servicii de date în România. Dacă astăzi mai există anumite zone albe, în care nu există semnal 4G sau 3G sau există și în aglomerațiile urbane zone în care semnalul este de mai proastă calitate, acest lucru se va îmbunătăți foarte mult odată cu apariția tehnologiei 5G și serviciile oferite vor putea fi de o mai bună calitate și de mare diversitate. În final, va crește accesibilitatea serviciilor oferite atât în mediul urban, cât și în mediul rural", a afirmat Sărmaș, la o conferință de specialitate, potrivit Agerpres.

Șeful ADR a admis că implementarea 5G a dat naștere la discuții și preocupări legate de securitatea cibernetică, însă noua tehnologie poate conduce la o creștere a acestui tip de securitate.

ANCOM a anunțat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârșitul trimestrului III a acestui an, și-a propus să definitiveze documentația de licitație pentru frecvențele 5G.

Organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.